Tyfondrabbade i Kina fick mögligt bröd och vinterfiltar
Invånare i en by utanför staden Weichang i Hainanprovinsen i södra Kina fick en låda med mögligt bröd under hjälpinsatsen den 20 juli 2014 efter att tyfonen Rammasun drabbade i Kina den 18 juli. Statliga medier rapporterar att offren för tyfonen fick mögligt bröd och vinterfiltar från lokala myndigheter och Röda Korset. (Foto: Skärmdump/Caixin.com)


Kina drabbades den 18 juli av den värsta tyfonen på 41 år. Miljontals människor var i akut behov av vatten, mat och tält. Hjälpinsatsen från lokala myndigheter och Röda Korset inkluderade stora mängder mögligt bröd och vinterfiltar.

Enligt officiella rapporter dödade tyfonen Rammasun 46 människor i Kina, och 25 saknas fortfarande. Stormen och skreden förstörde tusentals hem, odlingar, vägar och hamnar, och slog ut eltillförseln och orsakade vattenbrist i många städer i provinserna Hainan, Guangdong, Guangxi och Yunnan i södra Kina.

Nästan 10 miljoner människor har drabbats, och de ekonomiska förlusterna uppgår till 33,65 miljarder yuan (cirka 37 miljarder svenska kronor)

Den 20 juli kom äntligen hjälpinsatser från lokala myndigheter till invånarna i staden Weichang i Hainanprovinsen i form av bland annat rent vatten och bröd. Men en stor del av brödet var mögligt och oätbart, enligt statliga Jiefang Daily. Invånarna fick gå hungriga och fick i två dagar förlita sig på brunnsvatten på grund av att el- och vattentillförseln slogs ut.

En volontärarbetare i en by i staden Weichang berättade för tidningen att två lådor bröd kom, och en av lådorna tömdes fort av hungriga bybor, men ingen rörde den andra lådan. ”Det mesta av brödet i den andra lådan var mögligt och helt oätbart”, sade volontärarbetaren. Det berodde på att det var hål i många av förpackningarna.

Offentlig information visar att priset på bröd är mycket lågt, bara en yuan per förpackning. Men många kundundersökningar på internet visar att det finns problem med paketeringen, enligt artikeln.

Civildepartementet i Hainanprovinsen bekräftade den 21 juli under en presskonferens problemen med mögligt bröd, och sade att av 1 127 lådor bröd visade sig 290 innehålla mögel.

Det fanns även ilska bland allmänheten mot Röda Korset i Guangdongprovinsen för att ha skickat 2 000 vinterfiltar och 5 000 jackor till städer i katastrofområdena i södra Kina den 20 juli. I de drabbade områdena är temperaturen över 32 grader, och till och med när temperaturen är som lägst, på natten, är det omkring 27 grader.

Lokala tjänstemän i den värst drabbade staden, Zhenjiang i Guangdongprovinsen, berättade för statliga Yangcheng Evening News att invånare där är i akut behov av liggunderlag och sommarfiltar, men inte vinterfiltar.

På internet var det många som kritiserade Röda Korset för att slösa pengar och arbetskraft, och för att inte ta hänsyn till de drabbade.

Yang Xusheng, ställföreträdande chef för Röda Korsets räddningsavdelning sade till statliga Beijing News: ”Traditionen inom hjälpinsatserna i vårt land är att skicka ut bomullsfiltar. Man kan sova på eller under dem. Man kan använda dem på många sätt.”

Internetanvändare lär sig inte övertygas av Röda Korsets förklaringar, och det klagades på de varma filtarna och det mögliga brödet.

”Vart gick våra gåvor under alla hjälpsinsatser? Hamnade pengarna i tjänstemännens fickor?”, skrev nätanvändaren ”Pashang Wudingde Sunny" på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter.

Kinesisk media har flera gånger avslöjat förskingring av gåvor till hjälpinsatser.

Exempelvis avslöjade medier i april i år att stadshuset i staden Mianyang i Sichuanprovinsen fortfarande hade kvar förnödenheter i tre kontorsrum som skulle ha skickats till de drabbade under jordbävningen i Sichuan 2008. En massa ris, bröd, nudlar, flaskvatten och kläder fanns där och luktade ”extremt illa”, enligt medierna.

Röda Korsets rykte i Kina har naggats i kanten på grund av de senaste korruptionsskandalerna.

2011 skröt 20-åriga Guo Meimei om sin förmögenhet på mikrobloggar samtidigt som hon hävdade att hon var anställd på Röda Korset. Dessutom åtalades Ruan Heng, vice ordförande för Röda Korset i Kunming i Yunnanprovinsen, för förskingring av tiotusentals yuan i offentliga medel och gåvor.

Enligt statliga China News slösade Röda Korset i Kina bort 67 miljoner yuan och deklarerade 210 miljoner i inkomst för lite mellan 2005 och 2010.