Twitterinlägg hävdar att Gao Zhisheng är död
Gao Zhisheng (Epoch Times arkivbild)


Obekräftade uppgifter om att människorättsadvokaten Gao Zhisheng skulle vara död har dykt upp på internet i Kina.

Den 17 november postade användarnamnet GuaDai ett meddelande på Twitter som löd: ”Gao Zhisheng tros ha avlidit den 15 november i Inre Mongoliet där han hölls fängslad. Alla människor dör för eller senare, han dog för frihet. Trots att han är död är han fortfarande med oss i anden”.

Gaos familj har inte meddelats av myndigheterna om att han skulle vara död.

Ryktet om Gaos död följer efter att han länge förföljts av myndigheterna. I december 2006 befanns den då 44-årige Gao Zhisheng skyldig till ”statsomstörtande verksamhet” och dömdes till 3 års fängelse och 5 års övervakning.

Efter domen släpptes Gao, och han har sedan dess kidnappats och släppts flera gånger.

Gao har varit försvunnen sedan i april 2010, då han besökte sin svärfar Geng Yundi i Urumqi och stannade i sex dagar. Geng sade att Gao var vid god hälsa då, men han talade inte med honom om hur hans situation var eller hur han behandlats i fängelset. Enligt New York Times ringde han sin svärfar från flygplatsen i Urumqi och lovade att han skulle ringa igen när han var tillbaka i Peking. Sedan dess har han inte hörts av.

Den 6 april, innan Gao hälsade på sin svärfar, gav han en intervju till AP där han diskuterade hur han torterats i fängelset, trots att han visste att säkerhetsagenter lyssnade. AP gick med på att inte publicera intervjun om inte Gao försvann. De publicerade artikeln den 10 januari i år, precis innan Hu Jintao besökte USA.

Gaos övervakning tog slut den 15 augusti 2011. När USA:s vicepresident Joe Biden var i Kina i mitten av augusti i år sade polisen i Urumqi till Gaos svärfar Geng Yundi att Gao släppts. Senare sade de till honom att ordna bostad för Gao. Men Gao kom aldrig, och han har inte hörts av sedan dess.

Gao har varit en framgångsrik advokat i Peking och hade lovordats som ”de kinesiska advokaternas samvete”. Han försvarade många som var på kant med den kinesiska regimen, bland annat de som fått sin mark exproprierad och de kristna så kallade huskyrkorna.

Gao själv har utsatts för regimens förföljelse efter att ha skrivit tre öppna brev där han krävde att det kinesiska kommunistpartiet skulle sluta förfölja anhängarna av den andliga metoden Falun Gong. Det första brevet skickade han till nationella folkkongressen i december 2004, det andra kom i oktober 2005 till Hu Jintao och Wen Jiabao. Gao skrev till dem igen i december 2005.

I december 2005 skrev Gao ett till öppet brev där han avsade sig sitt medlemskap i det kinesiska kommunistpartiet. Han avslutade brevet med orden ”det här är den stoltaste dagen i mitt liv”.

Gao kidnappades i augusti 2006 och satt fängslad i 54 dagar innan han ställdes inför rätta. Under denna period blev han även torterad. Han släpptes på prov, men han och hans familj sattes i husarrest. Han kidnappades igen den 22 september 2007, och blev återigen torterad, något han berättade om i detalj i en artikel. Han släpptes igen i mitten av november 2007 och hamnade i husarrest igen.

I januari 2009 flydde Gaos fru Geng He och deras två barn från Kina och sökte asyl i USA, för att undkomma de extrema trakasserier myndigheterna utsatt dem för.

I februari 2009 kidnappades och torterades Gao igen, och dök upp i mars 2010 i Shaanxiprovinsen.

Under hela sin långa kamp med myndigheterna har Gao hela tiden fortsatt att tala öppet. Kidnappningen 2007 var troligen ett resultat av hans öppna brev till den amerikanska kongressen, där han fördömde det kinesiska kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong och människorättskränkningar och kallade OS i Peking för ”ett mörkt kapitel i spelens historia… som drar skam över hela mänskligheten”.