Twitter blockeras i Kina
En skärmdump av hemsidan som visar "tweets" (inlägg) om Berlinmuren. Innan hemsidan blockerades i Kina var de flesta inlägg kinesiska. (berlintwitterwall.com)


En virtuell vägg, skapad för Twitteranvändare att uttrycka sina tankar och förhoppningar runt 20-årsdagen av Berlinmurens fall har blockerats i Kina.

”Twitterberlinmuren”, som den kallas, är ett initiativ från KulturProjekte Berli, en ideell organisation som stödjer nätverkande och utbyte om konst och kultur.

Enligt Reportrar utan gränser öppnades sajten den 20 oktober och blockerades i Kina av de kinesiska myndigheterna efter att nästan 2000 kinesiska nätanvändare lämnat Twittermeddelanden på den. Muren har för tillfället drygt 4000 inlägg på sig och de flesta är på kinesiska. 

”Kinesiska internetanvändare borde verkligen inte hindras från att komma åt Twitterberlinmuren” skrev Reportrar utan gränser i ett uttalande som släpptes i tisdags. ”Dessa initiativ är viktiga plattformar för att stödja yttrandefrihet, kritiska röster och protester”.

Organisationen tillade att många utländska medier och sociala nätverkssajter fortfarande inte är tillgängliga för kinesiska användare.

Twitteranvändare kan posta kommentarer som automatiskt dyker upp på Twitterberlinmuren genom att använda taggen #fotw (fall of the wall).

Sidan uppmanade användare att ”dela era tankar om Berlinmurens fall eller låt oss veta vilka murar som fortfarande måste falla för att världen ska bli en bättre plats”. Twittrande kineser gjorde jämförelser mellan Berlinmuren och den ”Stora kinesiska brandväggen” som man kallar det kinesiska kommunistpartiets omfattande internetcensur. 

”Att riva ner brandväggen är en akut prioritet, kommunism är en röd terror som vilseleder människor” skrev en användare.

”Berlinmuren har en kinesisk motsvarighet. Våra tyska vänner har gett oss ett tillfälle att riva ner brandväggen” skrev användaren cx0878.

”Varför är det så svårt att säga sanningen på nätet nu?” undrade användaren guozili.

”Gyllene skölden”-projektet, som ofta kallas den ”Stora kinesiska brandväggen” är ett censur- och övervakningsprojekt som drivs av det kinesiska allmänna säkerhetsministeriet. Avsikten är att öka det kinesiska kommunistpartiets kontroll över internet i Kina. Det inkluderar tiotusentals anställda som övervakar och tar bort innehåll som anses subversivt, men även ett invecklat system för att göra hemsidor oåtkomliga.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24774/