Tvisten mellan Kina och Japan om Diaoyu-öarna fortsätter


På morgonen den 20 november rapporterade den japanska kustbevakningen att man siktat en ”avancerad” kinesisk fiskebåt 37 kilometer nordväst om Senkaku-öarna (eller Diaoyu-öarna som de kallas på kinesiska). Tjugo minter senare siktades en till fiskebåt i samma område.

Den japanska kustbevakningen skickade genast ut patrullbåtar och varnade de kinesiska fiskebåtarna och krävde att de inte skulle färdas in på ”japanskt vatten”. De kinesiska fiskebåtarna svarade: ”Vi utför för närvarande normala övervakningsuppdrag på vårt eget vatten.”

Enligt den japanska kustbevakningen var det en långvarig konfrontation. Runt klockan 09.50 ändrade de två kinesiska fiskebåtarna kurs och drog sig sakta från platsen. De kom aldrig in på ”japanskt vatten”.

Den kinesiska båten ”China Fishery 310”, som uppmärksammats mycket i media, fick ett uppdrag den 16 november i Guangdong. När båten dök upp i närheten av Diaoyu-öarna väckte det särskilt intresse. Båten är den senaste, mest avancerade, snabbaste och bäst utrustade fiskebåten i Kina. På däcket kan man landa med två Z-9A-helikoptrar.

Sedan båtkollisionen den 7 september har kinesiska fiskebåtar tagit sig in i området runt Diaoyu-öarna minst fyra gånger och provocerat fram konfrontationer med japanerna varje gång. Videon från incidenten den 7 september läcktes till media, och detta är också den första incidenten efter det att båda sidor gått med på att arbeta för förbättrade kinesisk-japanska relationer vid APEC:s toppmöte. 

Kyodo News rapporterade att baserat på uppgifter från det japanska försvarsministeriet försöker Japan öka antalet flygplan på Naha-basen under de kommande tio åren. För att öka övervakningen av öarna sydväst om Japan kan antalet plan på Naha komma att öka från 20 till 30 och antalet flygskvadroner öka från en till två.

Den taiwanesiske militärexperten Shi Xiaowei tror att den skarpa konfrontationen mellan Kina och Japan på senare tid innebär att det är osannolikt att Japan kommer etablera en militär närvara på Diaoyu-öarna inom den närmsta framtiden.

Samtidigt rapporterade Japan Economy News den 21 november att Japan planerar att skicka hundra soldater till Yonaguni i Okinawaregionen redan 2014. De kommer använda radar och andra kommunikationsmedel för att övervaka kinesiska båtars och flygplans rörelser i regionen.

Yonaguni är den mest sydvästliga ö i Japan som fortfarande är beboelig. Shi Xiaowei från den Taiwanesiska tidskriften Defense International kommenterade i en intervju att Yonaguni ligger mycket nära Taiwan. Yonaguni ligger bara tio mil från östra Taiwan och omkring tjugo mil från de omstridda Diaoyu-öarna.

Tvisten om marina territorier har också fått lokala följder. I en Epoch Times-artikel från Japan nyligen framgick att det kinesiska konsulatet i staden Niigata, som ligger 30 mil från Tokyo och är ett av de sex kinesiska konsulaten i Japan, vill expandera. Men den kinesiska regimens försök att köpa ett landområde på 14 hektar resulterade i kraftiga protester från lokalbefolkningen. Staden frös dessa köpeplaner den 18 november på grund av ”försämrade relationer med allmänheten”.

 

 Översatt från: