Tvätta husfasaden med diskmedel
Det är tråkigt när ens fasad ser ut som på bilden, möglet bara sprider ut sig. Nu kan husägaren i alla fall fräscha upp fasaden genom att ta med sig ”diskbalja och borste” ut för att tvätta väggen.(Foto: Barbro Plogander)


Ett nytt test visar att vanligt handdiskmedel är effektivare att tvätta bort mögel på husfasader med, än många specialmedel för mögelborttagning.

Många saker i samhället blir bara sämre och så är det med målarfärgen också, den fungerar inte som den gjorde förr och det tar inte lång tid förrän möglet kryper upp på fasaden. Husägarna lägger ned mycket pengar och ork på att tvätta bort möglet och dessa mögelborttagningsmedel är dyra.

– Att så många av de vanligaste färgerna börjar mögla efter bara några år är inte acceptabelt. Att det dessutom verkar svårt att hitta långsiktigt verksamma mögeltvättmedel gör inte situationen angenämare för husägarna, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam, i ett pressmeddelande.

De kemikalieintensiva mögeltvättmedlen kan kosta bortåt 240 kronor litern, men det går lika bra, om inte bättre, att tvätta med handdiskmedlet Yes Original, till en kostnad av en krona litern. Det här upptäcktes vid en test i Borås, där mögeltvättmedel för träfasader testades.

Tidigare har test av utomhusfärger gjorts av Folksam och då underkändes 30 av 45 färger på grund av mögelpåväxt. Den testen har nu följts upp med en undersökning av olika mögeltvättmedel. Det är marknadens första oberoende test av sådana medel.

Inget tvättmedel stoppar möglet helt. Bäst i test blev Biokleen Alg & Mögeltvättmedel som är miljömärkt. Handdiskmedlet Yes Original tvättar bort möglet och överträffade de flesta specialtvättmedlen, särskilt de kemikalieintensiva.

– Vi har använt preparaten helt enligt tillverkarnas instruktioner. Om något varit oklart har vi följt upp med telefonsamtal. Det är viktigt att komma ihåg att detta är ett första begränsat test på en plats i Sverige, Borås. Men alla ingående medel har applicerats på likvärdigt underlag och utsatts för samma väderlek, säger vetenskapligt ansvarige Stefan Hjort på Swerea IVF, som utfört testet för Folksams räkning.