Tvångsvräkningarna ökar i Kina
Kinesiska män beväpnade med påkar vaktar medan arbetare river hus som de lokala myndigheterna i Wuhan i Hubeiprovinsen påstår är illegala, 7 maj 2010. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Lokala partitjänstemän i Kina har använt våld och tvångsvräkt folk från sina hem enligt en rapport från Amnesty International. Tvångsvräkningar har lett till misshandel och dödsfall.

Under de senaste två åren har tvångsvräkningarna för att bereda väg för kommersiella aktörer i Kina ökat, sades i rapporten från Amnesty i torsdags i förra veckan.

“Lokala myndigheter har lånat stora summor från statliga banker för att finansiera stimulansprojekt och är beroende av markförsäljning för att täcka betalningarna” skrev Amnesty.

Detta ger dem en orsak att vräka folk, enligt organisationen. Både folk i städer och på landsbygden har drabbats.

Tvångsvräkningarna har lett till dödsfall, trakasserier, misshandel, fängslanden och andra brott mot det kinesiska folkets mänskliga rättigheter, sade människorättsgruppen.

Av de 40 tvångsvräkningarna som Amnesty undersökte hade nio resulterat i att de som protesterade hade dödats. Ett exempel är den 70-åriga kvinnan Wang Cuiyan som begravdes levande av en grävmaskin i mars 2010 när ett arbetslag kom för att riva hennes hem i Wuhan.

Vissa människor har under sådana påtryckningar till och med satt eld på sig själva i protest, sade människorättsgruppen.

Nyligen revs ett hus som tillhörde en uigurfamilj i Xinjiangprovinsen med grävskopor, och man konfiskerade deras mark efter att de protesterat mot otillräcklig kompensation från de lokala myndigheterna. Radio Free Asia (RFA) rapporterade i fredags i förra veckan att familjen stridit i tre år mot planerna.

“Vi bad dem att värdera huset rättvist, men de lyssnade inte utan jämnade huset med marken”, berättade Rebiya Yusup, vars familj fick sitt hem förstört, för radiokanalen. Hon bröt sedan kontakten och kan enligt RFA ha gripits av polisen.

Kommunistpartiet befordrar samtidigt lokala tjänstemän som utför tvångsvräkningar eftersom det drar in pengar till staten, oavsett vilka metoder man använder, sade Amnesty.

”Politiska motiv, skattelättnader och karriärmöjligheter uppmuntrar lokala tjänstemän att fortsätta med sådana olagliga metoder. Men detta måste upphöra”, sade Nicola Duckworth i Amnesty i ett uttalande. Hon manar den kinesiska regimen att upphöra med vräkningarna.

Myndigheterna brukar vanligtvis inte förhandla med lokalborna och inte heller bistår de dem med boende, vilket internationell lag kräver. Kompensationen är ofta otillräcklig samtidigt som kadrer tjänar en förmögenhet genom att snabbt sälja marken till fastighetsföretag.

“Lokala myndigheter och fastighetsägare hyr regelbundet in skurkar som använder stålrör och knivar för att sätta skräck i lokalborna”, sade Amnesty, och tillade att ”polisen knappt ens undersöker sådana brott”.

Amnesty ger ett exempel på detta. 2011 attackerade polisen i en by i Jiangsuprovinsen bönder för att få bort dem från deras mark. Omkring 20 kvinnor från byn greps och misshandlades.

Översatt från engelska.