Tvångsvräkning misstänks ligga bakom dödsbrand
Många bybor besökte den innebrändes hem för att visa sitt stöd (Foto: Epoch Times)


En man i femtioårsåldern innebrändes i sitt hem efter att man satte eld på hans hus. Det skedde under ett regeringsstött tvångsvräkningsprojekt i samhället Caozhuang, Jianggandistriktet, staden Hangzhou i sydöstra Kina.

Elden startade klockan tre på morgonen den 23 oktober. Dottern till den innebrände Fu Yankong berättade för Epoch Times-reporter:

– Min mor vrålade att det var en eldsvåda. Jag rusade upp till tredje våningen för att bära ner min son. Min far ringde polisen. Det var kaos och jag hade inte min far i åtanke. Senare visste jag inte vad som hände. Helt plötsligt innebrändes min far. Hur det än må vara berodde detta på tvångsvräkningen.

Morgonen den 23 oktober begav sig två till tre tusen bybor till den omkomne mannens hem för att visa sin vördnad.

Flera av dem hängde också upp kransar utanför Caozhuangs bykommitté som en protest.

De lokala myndigheterna spärrade av hemmet i tre timmar. Man blockerade också nyheter från att nå allmänheten. Reportrar och bybor tilläts inte att komma in. Bybor kördes iväg av polisen.

För att tvinga bybor att ge upp pressades en kvinnlig hyresgäst av tvångsvräkningsgruppen att förhandla med sin hyresvärd över kompensation, uppger källor. Men förhandlingarna gick inte så bra och hyresgästen satte eld på huset.

Byborna misstänkte att tvångsvräkningsgruppen låg bakom detta. En misstänkt kvinna ska ha gripits.

Enligt bybor tvångsvräkte myndigheter Caozhuangbor för att bygga en väg till en flygplats. Vägbygget står nu klart. Myndigheterna demolerar emellertid fortfarande bybors hem, och har använts sig av tvivelaktiga metoder för att tvångsvräka hyresvärdar och -gäster genom att skapa missämja mellan parterna.

Tvångsvräkningsprojektet har mötts av starkt motstånd från byborna då myndigheterna tvingat dem ur sina hem utan några rättsliga procedurer. Byborna har fortsatt att besöka det lokala vädjandekontoret för att värna om sina rättigheter.

– Fler än trehundra hem i samhället Caozhuang har förstörts. Vi vägrar att flytta. Vi kommer att förlora våra inkomster när våra hem förstörts. Vi frågade myndigheterna om de kunde ge oss rättsligt stöd, men de kunde inte hjälpa oss. Nu har det de (myndigheterna) hotade oss med blivit verklighet. Det är så grymt och så tragiskt. Myndigheterna skötte det på ett omoraliskt sätt. Det handlar om en människas liv. Är ett liv inte värt ett dugg, sade Liang, grannen till den omkomne

Den lokala regeringen ska enligt bybor ha samarbetat med entreprenörer i ett byggnadsprojekt, och deras mark köptes upp av den lokala regeringen för åtta år sedan som ett tillväxtprojekt för staden. Byborna som blivit av med sin mark byggde därför extra våningar på sina hus och hyrde ut dem. De har ingen möjlighet att överleva då deras egendomar och hem förstörts med hårdhänt behandling.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/man-burnt-death-forced-eviction-6151.html