Två västerländska journalister dödade i Syrien
Sett från vindrutan på en bil: medlemmar i Syriens Frihetsarmé (FSA) intar sina positioner i Idlib, nordvästra Syrien den 22 februari. (BulentKilic/AFP/Getty Images)


Två västerländska journalister och en lokal kameraman blev i onsdags de senaste offren i det fortsatta våldet i den syriska staden Homs. Aktivister säger att minst ytterligare 20 personer dödades i staden.

En aktivist i området Bab Amro i Homs sade till Al-Jazeera att den brittiska journalisten Marie Colvin från tidningen Sunday Times och den franske fotografen Remi Ochlik dödades när byggnaden de bodde i besköts av syriska styrkor. Ytterligare nio personer dog i skottlossningen vilken pågått i nära tre veckor.

Även en tredje journalist, den lokale videofilmaren Rami al-Sayed, avled då han filmade ett bombardemang på tisdagen, enligt Kommittén för att skydda journalister (CPJ)

Den franska utrikesministern Alain Juppe tillkallade den syriske ambassadören i Frankrike och krävde att Damaskus ”tillhandahåller säker tillgång till medicinsk hjälp för att hjälpa de skadade, med stöd från Röda korsets internationella kommitté”, enligt ett uttalande.

Den 55-åriga Colvin ansågs vara en av världens mest prominenta krigskorrespondenter enligt CPJ. Hon har rapporterat från händelser i många krigshärjade länder och förlorade ett öga när hon täckte inbördeskriget i Sri Lanka.

Hon arbetade för Sunday Times i 20 år och sade i sin sista rapportering från i onsdags att skottlossningen i Homs pågick oavbrutet.

”Nästan alla byggnader har märken efter att stridsvagnar trängt igenom betongväggar eller raketer som exploderat. Byggnaden jag bodde i förlorade den översta våningen på grund av en raket förra onsdagen”, skrev hon och tillade att alla telefonlinjer vad döda och elektriciteten avskuren.

Den syriska informationsministern Adnan Mahmoud sade via statstelevisionen att man inte haft någon information om att de två journalisterna fanns i staden. ”Alla utländska journalister som kommer in i Syrien illegalt hänvisas till närmaste immigrationsdepartement för att normalisera deras status enligt lag.”

”Våra kollegor Marie Colvin, Remi Ochlik och Rami al-Sayed gav sina liv för att rapportera en mycket viktig story. En händelse som den syriska regeringen försökt dölja för resten av världen”, sade chefen för CPJ, Robert Mahoney, i ett uttalande från Kairo. ”Dessa lokala och internationella journalisters död illustrerar de ökade riskerna för oberoende journalister som arbetar i Syrien och det oacceptabla pris som våra kollegor tvingats betala.”

Totalt sju mediearbetare har dödats under oroligheterna i Syrien.

”Vi fördömer å det starkaste detta trefaldiga brott. Regeringen i Damaskus har beslutat att straffa hela befolkningen kollektivt och att använda de mest våldsamma metoderna för att tysta de journalister som bevittnat dess handlingar”, sade Reportrar utan gränser i ett uttalande.

Översatt från engelska.