Två uppmärksammade avrättningar i Kina samma vecka


Den 26 och 28 november genomfördes två avrättningar i Kina, varav den ena blev väldigt uppmärksammad inom Kina och den andra fick utrikespolitiska konsekvenser.

Den 26 november avrättades Yang Jia som dömts för att ha mördat sex poliser i Shanghai i juli i år.
Hans fall har rönt stor uppmärksamhet inom Kina; det har å ena sidan hävdats att han inte fick en rättvis rättegång, men å andra sidan har han blivit något av en folkhjälte för massor av människor. Han ses som någon som gjorde motstånd och agerade mot den mäktiga kinesiska poliskåren. Under hans rättegång i oktober bar demonstranter t-shirts med hans ansikte på och skrek slagord mot regimen.

Bara timmar efter att nyheten om avrättningen kom ut hade runt 90 000 inlägg på olika kinesiska nätforum lämnats, varav så gott som alla strax togs bort av internetcensuren.

Den 28 november, avrättades Wo Weihan för spionage. Han drev ett företag som bedrev läkemedelsforskning och fälldes för att ha vidarebefodrat information om kinesiska toppledares hälsa till Taiwan. Hans fall har rönt stor internationell uppmärksamhet och bland annat togs det upp under EUs toppmöte med Kina i Peking i fredags.

EU:s ordförandeskap fördömde avrättningen i skarpa ordalag och sade att den ”allvarligt underminerade andan av förtroende och ömsesidig respekt” i dialogen om mänskliga rättigheter. Även USA:s ambassad kritiserade avrättningen och påpekade att rättegången inte på långa vägar levde upp till internationell standard.

Det har hävdats att Wo Weihans erkännande tvingades fram med tortyr och han tog senare tillbaka den.

Kina avrättar mellan 5000 och 6000 personer varje år, uppskattar Dui Hua Foundation som bedriver en människorättsdialog med Kina. Den officiella siffran hålls hemlig av regimen.