Två tibetaner dog i självbränning i västra Kina
Tibetaner och deras supportrar vädjar om tibetansk självständighet framför det kinesiska konsulatet i New York den 10 mars. (Foto: Yi Yang/Epoch Times)


En tibetansk kvinna satte eld på sig själv i protest mot Kinas styre över Tibet. Hon dog i ett kloster i tisdags i Gansuprovinsen. Dagen innan satte en ung tibetansk munk eld på sig själv i Ngaba, Sichuanprovinsen. Hans tillstånd är okänt.

Dolkar Tso, 26-årig tvåbarnsmor, satte eld på sig själv nära ett buddhistiskt tempel i Tso-klostret i staden Gannan, enligt aktivistgruppen Free Tibet.

Andra tibetaner som var i närheten av klostret såg kvinnan brinna. De försökte släcka elden medan hon skrek slagord för frihet i Tibet.

“Hon levde när tibetanerna släckte elden. När de lokala munkarna kom till platsen bad hon dem att slå henne i huvudet med en sten och döda henne så att kinesiska myndigheter inte kunde ta henne levande till häktet”, sade en källa till Radio Free Asia. Hon dog när släktingar försökte få hem henne.

Dagen innan satte den 21-årige tibetanske munken från Kirti-monasteriet, Lobsang Tsultrim, eld på sig själv på huvudgatan i Ngaba i Sichuanprovinsen, som boende numera kallar”Martyrgatan”.

“Lokala myndigheter tog honom till länssjukhuset. Efter 30 minuter skrevs han från sjukhuset. Hans tillstånd och var han befinner sig är okänt”, säger Free Tibet. Aktivistgruppen säger att han ”misshandlades av kinesisk polis för att ha deltagit i demonstrationer mot Kinas styre 2008”.

Dolkar är den 46:e tibetanen sedan februari 2009 som satt eld på sig själv. Enligt Bhuchung Tsering, vice ordförande för International Campaign for Tibet, som vittnade vid Capitol Hill i slutet av juli, har 34 av dem dött och de andra 12 saknas eller får ”sjukvårdsbehandling”.

“I stället för att göra någonting åt det tibetanska folkets lidande, har kinesiska myndigheter svarat mot självbränningarna genom ökade restriktioner, självbrännarnas släktingar har torterats och flera har satts i fängsligt förvar utan någon rättslig prövning”, sade Tsering.

Så länge som Kina begränsar tibetanernas frihet, kommer de att ”vidta åtgärder för att visa vad de känner”, tillade han.

Översatt från engelska