Två svenskar dog i lavin i Österrike


Två unga svenskar omkom i en lavinolycka i den österrikiska vintersportorten S:t Anton am Arlberg i dag. Deras kamrat klarade sig undan med ett nödrop.

Den ene var enligt utrikesdepartementet (UD) hemmahörande i södra Sverige, den andre i Stockholmsområdet. De närmast anhöriga var inte underrättade på kvällen.

Österrisk polis bekräftade för UD att två svenskar i 20-årsåldern förlorat livet i en lavin som gick vid 11-tiden på ungefär 1 750 meters höjd.

Enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA åkte svenskarna snowboard utanför det pistade området. De löste ut en 150 meter bred lavin och drogs med cirka 500 meter.

Den tredje svensken hade skidor och lyckades sätta sig i säkerhet. Ett stort räddningspådrag, med helikoptrar och hundförare i spetsen, försökte lokalisera de försvunna i tid. Men förgäves. Efter en halvtimme hittade man den förste döde svensken, en 21-åring enligt APA.

Först klockan 13.15 kunde den andre, en 19-åring, grävas fram. Han låg död på två meters djup.

S:t Anton i västra Österrike är något av en svenskort sedan många år tillbaka. Här bor och arbetar hundratals svenskar under skidsäsongen. Orten är populär tack vare god snötillgång och ett hektiskt nöjesliv.

-Det är Österrikes motsvarighet till franska Chamonix, säger produktchef Nicholai Stein på Lion Alpin i Malmö, en av de största svenska skidresearrangörerna i S:t Anton.

Nicholai Stein fick snabbt det lugnande beskedet att alla Lion Alpins 164 gäster var välbehållna.

-Rådet till våra gäster är att respektera lavinvarningar och enbart åka offpist med auktoriserad bergsguide, säger han till TT och berättar att Lion Alpins platspersonal kände de två som omkom.

S:t Anton är en av de orter i Europa som är utsatt för flest laviner. För ett år sedan dog en 24-årig svensk efter att ha begravts under snömassorna. Ett jättelavin raserade 1988 delar av byn.

Nu hade det snöat i området i några dagar och lavinen i S:t Anton var inte den enda under dagen.

I närliggande Lech am Arlberg utlöste offpiståkare två laviner inom loppet av ett par timmar.

Den första drabbade en grupp australiska snowboardåkare. En av dem drogs med, men undkom med ett benbrott.

I den andra lavinen omkom en 24-årig tysk skidåkare. Även han körde utanför preparerad pist.