Två ryska sjömän räddades av prins William


Brittiska Royal Air Force, RAF, deltog i ett räddningsarbete utanför nordvästra Wales tidigt söndag morgon. Prins William var andrepilot.

De räddade sjömännen har förts till ett sjukhus i Bangor i Wales. En sjöman hittades drunknad, fem andra saknas fortfarande.

– Besättningen förväntas inte överleva mer än sex timmar i det kalla vattnet, sade brittiska kustbevakningen till BBC.

Besättningen på fraktfartyget Swanland larmade om olyckan klockan 02.00 lokal tid på söndag morgon. De meddelade att skrovet var skadat och att fartyget tog in vatten.

Kustbevakningen i Holyhead återvände måndag morgon och fortsatte söka efter de andra förolyckade besättningsmännen.

Den våldsamma stormen i den Irländska sjön, fick det 81 meter långa fraktfartyget att slå runt.

Med en last på tre tusen ton kalksten, sjönk fartyget Swanland utanför Wales kust kort efter nödropet. De åtta sjömännen hamnade i vattnet.

En livflotte hittades senare utanför ön Bardsey, men den var tom.

Den ryska ambassadören i Storbritannien, Alexander Yakovenko, tackar prinsen och hans kollegor för deras insatser i räddningsarbetet.

– Hela dagen följde vi oroligt räddningsinsatserna efter sökandet på de ryska sjömännen från det sjunkande fartyget Swanland.  Vi vet att du tog en aktiv roll i räddningsarbetet och tack vare din osjälviska insats under dåliga väderförhållanden räddades de två sjömännen.  Låt mig uttrycka min djupaste tacksamhet till dig och dina kollegor för att ha räddat livet på de ryska medborgarna, säger Alexander Yakovenko på den ryska ambassadens hemsida i London.