Två personer i Xinjiang dödade av polis


Två personer som misstänks ha deltagit i de våldsamma attackerna i Kashgar i Xinjiangprovinsen under helgen sköts till döds på ett majsfält av polis den 2 augusti. Detta rapporterar kinesisk statsmedia.

Polis i Kashgar hade i måndags utlyst en arresteringsorder samt en belöning på 100 000 yuan (ca 100 000 SEK) till den som kunde få fast de två misstänkta uigurerna som flytt under en av helgens attacker.

Den 30 och 31 juli dödades 20 personer, däribland åtta misstänkta gärningsmän, och 40 skadades i två våldsamma attacker i provinsen Xinjiang.

Det kinesiska kommunistpartiets
nyhetsbyrå Xinhua säger att vissa av angriparna hade fått utbildning i hantering av vapen och explosiva medel i Pakistan.

Partikommittén i Xinjiang höll den 31 juli ett krismöte angående ”upprätthållande av stabiliteten” i regionen efter attackerna. Kommunistpartiets sekreterare Zhang Chunxiang sade att man ”beslutsamt kommer att straffa de kriminella”.

Bakgrund till händelserna finns i tidigare rapporter om attackerna som skakade staden Kashgar. På kvällen den 30 juli ska två personer enligt rapporter ha kapat en van efter att först ha dödat föraren med en kniv. Därefter körde de in på en marknad vilket resulterade i sex döda och 28 skadade. En av de misstänkta dödades under den följande striden och en arresterades.

Dagen efter rapporterades 12 misstänkta ha dödat omkring 10 personer på gågatan i Kashgar. Fyra av angriparna dödades, fyra arresterades och fyra flydde. Så sent som i förrgår rådde det fortfarande oklarheter kring antalet döda och en polis kan ha mist livet.

På grund av den kinesiska regimens strikta kontroll över kommunikationer i det muslimska området är det svårt att bekräfta händelserna och dödssiffrorna på ett oberoende sätt. I en incident den 18 juli hävdade myndigheterna att uigurer satt eld på en polisstation och tagit gisslan, men dessa uppgifter ifrågasattes starkt av uigurgrupper utomlands.

Översatt från engelska