Två misstänks ha strålskadats svårt


Två av tre män med rötter i Ryssland som träffades på ett hotell i London den 1 november fick allvarliga strålskador. En tredje misstänks också ha skadats.

Mystiken tätnar allt mer i affären med den mördade före detta agenten Aleksandr Litvinenko, som avled den 23 november.

Samtidigt har relationerna mellan Ryssland och Storbritannien försämrats allt mer. Den brittiske ambassadören i Moskva utsätts för trakasserier, uppger diplomatkällor, och brittiska BBC:s sändningar på ryska har avbrutits i Moskva.

Relationerna mellan Storbritannien och Ryssland har försämrats påtagligt under det gångna året, och de har nått en ny bottenmarkering efter förgiftningen av Litvinenko, skriver Reuters.

En av männen som Litvinenko träffade den 1 november på Millennium Hotel, Dmitrij Kovtun, är mycket svårt sjuk av strålning, rapporterade den ryska nyhetsbyrån Interfax på fredagen. Kovtun uppgavs ha ”en akut form av strålningssjuka, där alfapartiklar har drabbat levern, njurarna och andra inälvor”. Beskrivningen lämnades av en anonym person.

Den tredje mannen på hotellet, Andrej Lugovoj, har enligt rapporter på fredagen också fått allvarliga strålningsskador på inre organ. Men senare, efter en läkarundersökning, uppgavs hans tillstånd vara tillfredsställande. Ett mer utförligt besked om hans tillstånd väntades bli tillkännagivet först i nästa vecka.

Motsägande uppgifter kom också om utredningen: rysk och brittisk polis har nu fått träffa Lugovoj i Moskva, hävdade den ryske riksåklagaren på fredagen. Men Lugovojs advokat Andrej Romasjov sade till Itar-Tass att hans klient inte har förhörts.

– Det har inte hållits något möte i dag med representanter för riksåklagarens kansli och Scotland Yard – fast min klients hälsotillstånd inte skulle hindra det. Vi vet inte varför, sade Romasjov.

Lugovoj har sagt att han är oskyldig men har ledtrådar som han vill ge de brittiska poliserna.

Sju anställda på hotellet som visat sig strålningspositiva har inte fått några symtom men löper på lång sikt i viss risk att insjukna i cancer, sade brittiska sjukvårdsföreträdare i går.