Två markstrider på den kinesiska landsbygden slutade med dödligt våld
Kvinnan på bilden är den yngre systern till Quan Shuilin, som högg en kommunistpartitjänsteman i halsen med en lie och dödade honom, efter att hans mark beslagtagits. Hans syster lade upp en video där hon bad om förståelse för den hopplösa situation hennes bror sattes i. (Boxun.com)


Lokala partitjänstemän på den kinesiska landsbygden är kända för att driva de områden som de styr som vore de deras egna förläningar. Det är vanligt att de beslagtar mark och river bönders bostäder för att själva kunna tjäna pengar. Invånare i två olika kinesiska byar har nyligen gripit till den mest desperata åtgärden man kan tänka sig: De har dödat minst två partikadrer, och i det ena fallet även två av kaderns släktingar.

Den första incidenten inträffade i byn Shuangjiezhen i närheten av staden Tianjin på Kinas östkust. Bönderna där har pressat på för att man ska välja en ny byledare, eftersom den nuvarande, Huang Shuanglai, ska ha tillskansat sig stora landområden på olaglig väg, för egen vinnings skull.

Den 11 maj skickade Huang flera av sina torpeder till de andra byledarkandidaternas hem. Avsikten var att misshandla och hota dem så de skulle dra tillbaka sin kandidatur.

Dagen därpå tog han med sig ännu fler män för att fortsätta trakasserierna. En invånare som bara gav sitt efternamn, Shi, sade till Epoch Times i en telefonintervju att över tio inhyrda våldsmän kom till en kandidats hem den 12 maj. Efter ett häftigt gräl blev situationen snabbt våldsam, och byborna attackerade Huang och hans släktingar.

I tumultet dödades Huang, hans svärson och brorson, och andra i hans följe skadades allvarligt, enligt dissidentsajten Boxun.

Efter incidenten greps flera bybor och byn sägs nu vara under hård polisbevakning. En del kinesiska internetanvändare som hörde talas om händelsen har uttryckt sitt stöd för byborna via den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo.

Samma vecka dödade Quan Shuili i byn Rongliu en partikader efter att den lokala regeringen tagit över hans familjs mark och vägrat kompensera honom ordentligt. Quans syster sade till Boxun att lokalregeringen i Rongliu, som ligger inom staden Guilin i Guangxiprovinsen, betalade 19 000 yuan per mu (en yuan är ungefär en svensk krona och en mu är 666 kvadratmeter) för familjens mark, och sedan omedelbart sålde den vidare till en utvecklare för 42 000 yuan per mu.

Utan att ha skrivit på något kontrakt om kompensation beordrade lokala myndigheter att marken skulle förberedas den 1 april. Den 16 maj var de redo att börja bygga när Quan försökte ingripa mot dem. Han hamnade i handgemäng med en tjänsteman som bara nämns vid sitt efternamn, Qin, i rapporterna. Under bråket högg Quan Qin i nacken med en lie och Qin förblödde av skadan. Vad som hänt med Quan efter det är i nuläget oklart.

– Vad det handlar om är att partikadrer har vant sig vid att de kan bete sig såhär förskräckligt, skada folk, riva deras hem och ta deras mark. De tränger in människor i ett hörn, och de måste försöka slå tillbaka, sade Wen Zhao, kommentator på New York-baserade New Tang Dynasty Television.

Quan Shuilins yngre syster, som inte uppgav sitt namn, laddade upp en video på sig själv på internet där hon förklarar sin brors mycket svåra situation.

– Min bror är ensamstående far med två små barn och två gamla föräldrar som är över 80 år att ta hand om. Om det inte var för att myndigheterna stulit hans mark och tjänstemännen agerat så skamlöst, varför skulle han då någonsin ha drivits till att döda någon?

Översatt från engelska