Två kor som gåva från Kalifornien ger mjölk till föräldralösa i Tanzania
Abel Thomas Simwaba, en 83-årig man i Tanzania har fått två kor som gåva av en Epoch Times-läsare i Kalifornien. (Foto: Ondrej Horecky / Epoch Times)


Det förekommer fortfaranden att människor får uppleva godhet från främlingar, vilket hände en äldre man på Tanzanias landsbygd när han fick två kor som gåva från en total främling i San Francisco.

Varje vecka ställer Epoch Times en fråga till människor runt om i världen och publicerar resultaten i spalten ”Global fråga och svar”. I början av mars var frågan: ”Vilken förbättring skulle du vilja göra i ditt hem?”

Medan de tillfrågade i Asien, Europa och Nordamerika nämnde saker såsom värmepumpar och extra sovrum, skiljde sig en man med vänligt utseende från Tanzania från mängden med en annan typ av svar.

– Eftersom jag är gammal och svag nu och inte kan jobba längre inom mitt område, skulle jag vilja ha en ko som kunde ge mig mjölk för att förbättra min hälsa. Jag kan också tjäna pengar på den eftersom efterfrågan på mjölk är stor här, svarade Abel Thomas Simwaba, pensionerad laboratorieassistent från byn Mahango i Tanzania.

Föga anade Babu, som han kallas och vilket betyder morfar på swahili, att hans önskan skulle gå i uppfyllelse fem veckor senare. Efter att artikeln publicerades kontaktade en läsare San Francisco-upplagan av tidningen och sade att hon ville donera en ko till Simwaba, om mannen fortfarande kunde lokaliseras.

Reportern i Afrika kontaktades och han sade att han kunde hitta honom, men tyckte att det var bäst att ta reda på priset på en ko först för att se om läsaren menade allvar med sitt erbjudande, innan man berättade nyheten för Babu. Han rapporterade sedan att priset skulle ligga på 200,000-300,000 tanzaniska shilling (1040-1576 kr) för en kalv, och upp till 600,000 (3150 kr) för en ko redo att mjölkas. Läsaren gick med på detta, men att nå Babu visade sig vara svårt, då han var en mycket upptagen man.

Babu pensionerades för 30 år sedan och bytte den relativa komforten i sitt stadsliv i Kilimanjaro mot en tuffare tillvaro i en liten by med risjordbrukare. Byn kallas Mahango, en plats utan el, med enbart några allmänna kranar med rinnande vatten och med åtta kilometer på dammig asfaltväg till närmaste stad. I denna isolerade region av Tanzania är det sällsynt att äga en ko och det kan liknas vid att vara den enda personen med ett jobb i en by av arbetslösa.

Babu flyttade inte dit för att njuta av sin pension. I stället har han tillbringat det mesta av sin tid med att inrätta en klinik, en förskola och ett utbildningscenter, en självhjälpsgrupp, ett kollektivt jordbruk och ett missionshus för katolska nunnor med ett litet barnhem som förväntas utökas inom kort.

– Jag stannar i Mahango för att jag vill hjälpa människor. Jag är intresserad av människor. När jag arbetade i Kilimanjaroregionen brukade jag hjälpa människor där. När jag sedan gick i pension och flyttade hit har jag hjälpt människor här, sade han.

Som man sår får man skörda. Den här gången är det Babu som får åtnjuta generositet.


Simwabas hem i byn Mahango i Tanzania, där hans två nya kor kommer att ge mjölk till honom själv, till byns föräldralösa barn och till äldre personer. (Foto: Ondrej Horecky / Epoch Times)

Simwabas hem i byn Mahango i Tanzania, där hans två nya kor kommer att ge mjölk till honom själv, till byns föräldralösa barn och till äldre personer. (Foto: Ondrej Horecky / Epoch Times)

– Åh, jag tackar honom så mycket, jag uppskattar det. Detta är en mycket god nyhet, jag tar emot gåvan, var Babus första reaktion när han hörde den oväntade nyheten.

Till en början hade Babu ett öga på en dräktig ko, som han uppskattade skulle kosta omkring 400 000 TS (2080 kr), och för ytterligare 100 000 TS (520 kr) skulle han kunna hyra en lastbil och transportera kon till sin by.

Efter att alla uppgifterna var överförda till USA beslutade givaren sända 3225 kr (450 dollar) till Babu via det närmaste Western Unionkontoret i Mbeya, provinshuvudstaden.

Hemma i Afrika tog Babu sitt ID-kort till kontoret och åkte sedan iväg för att köpa den dräktiga kon. Tyvärr hade den han valt just blivit såld så han köpte en kraftigt byggd ko som såg frisk ut för 450 000 TS (2350 kr). Med pengar över lyckades han köpa en liten kalv också. Två dagar senare levererades hans ”hemförbättringar” till hans dörr i byn Mahango.

Efter att ett litet barnhem nyligen färdigställts av en tjeckisk icke-statlig organisation, säger Babu att han planerar att bygga två större sovsalar för föräldralösa barn. Hans nästa projekt, säger han, är sedan hans jämnåriga, äldre personer i byn som inte har några släktingar kvar som försörjer dem. När han senare kommer att få tillräckligt med mjölk kommer de alla också att få del av gåvan.

– Du vet, för mig betyder det en hel del. … Det kommer att bli bra för mig och andra äldre och för de föräldralösa barnen. Så det kommer att hjälpa fler människor, inte bara mig själv. Jag vill verkligen tacka er och givaren för att ni gett oss denna möjlighet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33806/