Två Kolmårdsvargar på rymmen
Två unga vargar från en zoo i Berlin (Foto: AFP/DDP/Johannes Eisele)


Två unga varghannar har rymt ur sitt hägn på Kolmårdens djurpark. Händelsen upptäcktes i samband med den dagliga morgontillsynen. De lyckades gräva sig ned någon meter under stängslet och kom på så vis ut.

Händelsen har anmälts till polisen, länsstyrelsen och Naturvårdsverket, skriver Kolmårdens djurpark i ett pressmeddelande.

-Det är två unga hannar som föddes förra våren. De är väldigt aktiva och tydligen också väldigt målinriktade. De lyckades gräva sig ned någon meter eller så under stängslet och kom på så vis ut från inhägnaden, säger Mats Höggren, zoologisk chef på djurparken.

Han hoppas att de ska komma
tillbaka till djurparken självmant som sådana här rymlingar oftast gör. De har inte lärt sig jaga och kommer troligen att få problem att hitta mat. Men Mats Höggren bedömer dem som helt ofarliga för människor.

-De är ganska skygga även om de har viss vana vid människor. Men de har gått för sig själva och är inte tama som en del av våra andra vargar, säger han.

Djuparken har nu upprättat en liten sambandscentral och har skickat ut personal i ett antal bilar som kör runt och letar efter djuren i området. Förhoppningen är att få tips från allmänheten. Lyckas man hitta dem kommer man att försöka söva djuren med hjälp av bedövningspilar.

Enligt Höggren finns det, så vitt känt, inga vilda vargar i området just nu. Tidigare i vintras vandrade en hanvarg genom trakten men den har sökt sig vidare till andra jaktmarker.

-Det vore nog inte så bra för våra ungdjur om de stötte på en vild hanvarg. Risken finns att han skulle klippa dem direkt, säger han.

Ett problem är att vargarna, sedan de tagit sig ut från djurparksområdet, lätt kan försvinna på grund av att djurparken ligger mitt ute storskogen.

-Det hade varit lättare om den hade legat i ett mer tättbefolkat område. Det finns inte heller kvar någon spårsnö, säger Höggren.

Frågan är om vargarna utgör
någon risk för tamdjur. Mats Höggren är tveksam. Han tror att de möjligen skulle kunna försöka döda en mindre hund om de blir tillräckligt hungriga.

-Vi hoppas de kommer tillbaka innan dess, säger han.

Han är mer orolig för att rymningen ska spä på den infekterade vargdebatten. Djurparkerna i Sverige har tidigare beskyllts för att medvetet plantera ut vargar i naturen.

-Det är ett absurt påstående, men vissa personer tror på det, säger han.