Två döda i bombattack mot polis i Xinjiang


Två personer dog och flera skadades i en bombattack i Xinjiangprovinsen i Kina den 27 augusti. Attacken var riktad mot polisen i länet Jiash i prefekturen Kashi, rapporterar AFP.

Före och under OS har det varit flera bombattacker mot polis och säkerhetspersonal i Xinjiang. Den kinesiska regimen anklagar attackerarna för att vara uiguriska ”separatister” och islamextremister, och hävdar att de utgör ett allvarligt terroristhot. Uigurer hävdar att händelseupploppet beror på regimens hårda tryck på regionen. 

Fram till den 28 augusti har inga attacker rapporterats i officiella kinesiska medier. 

Den 4 augusti dödades 16 poliser efter att två uiguriska grupper attackerat dem med bomber och knivar. 

Den 10 augusti inträffade en serie bombattacker i den forntida staden Kupa på Sidenvägen. Polisen sade att tio attackerare, inklusive en kvinna, en polisman och en fotgängare, dödades i explosionen. 

Två dagar senare attackerades fyra polismän vid en säkerhetskontroll på en motorväg nära länet Yamanya, där tre av dem dog. 

Regimen anklagade Xinjiangseparatister för att de har försökt störa Peking-OS.

En talesman för World Uighur Congress, Dilshat Rishit, sade att regimen hade satt igång 150 storskaliga undersökningar med förevändningen om att upprätthålla säkerheten inför och under OS, och att man redan gripit över 500 personer. 

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/uighur-bomb-attack-xinjiang-3555.html