Två bröder är Frankrikes mest eftersökta män
En av bröderna skulle till Irak som helig krigare, det misslyckades. Här möter Frankrikes president Francois Hollande som fokuserade på Irakkonflikten 1 oktober 2014,arméchefen de Villiers och presidentens stabschef Puga i Elyseepalatset. (Foto: Alain Jocard/AFP/Getty Images)


Två bröder, Chérif och Said Kouachi misstänks ligga bakom attacken mot tidningen Charlie Hebdo. De är nu Frankrikes mest eftersökta män. En av bröderna, den 32-årige Chérif var känd av fransk säkerhetspolis sedan långt tillbaka.

Redan 2008 dömdes det före detta pizzabudet till arton månaders fängelse i samband med att han skulle resa till Irak och slåss som jihad-krigare.

Nyhetsbyrån AP skriver att under den rättegången var Chérif en mager ung man som verkade väldigt nervös. Då beskrevs han som en motvillig ”helig krigare” som blev lättad över att ha stoppats innan han hamnade på slagfältet i Irak.

Hans tidigare advokat Vincent Ollivier berättade för tidningen Le Parisien att tiden i fängelset förändrade Chérif Kouachi, han blev inbunden och började odla skägg. Enligt advokaten kan tiden i fängelset ha gjort honom till en tickande bomb.

Men en fransk tv-dokumentär från 2005 som bland annat skildrar Chérifs misslyckande som helig krigare i Irak menar att hans radikalisering kanske började långt innan fängelsetiden. Många muslimer i Frankrike blev rasande när USA invaderade Irak 2003 och att det var då Chérifs intresse för militant islamism grundlades.

Enligt dokumentären som filmades 2004, skriver AP, var han en ung man med svart t-shirt, extremt kortklippt hår som enligt berättaren i filmen var mer intresserad av vackra flickor och umgås med kompisar än att gå till moskén.

Icke-religiös bakgrund

Chérif och hans 34-årige bror Said Kouachi växte upp i fosterhem. De var föräldralösa barn till algeriska invandrare och har enkel icke-religiös bakgrund, skriver svt.se.

Enligt AFP är den 18-årige Mourad Hamyd, som överlämnade sig själv till polisen, svåger till en av bröderna.

Bensinstation rånad

De två misstänkta männen sägs ha rånat en bensinstation på väg RN2 i norra Frankrike, skriver nyhetsbyrån BBC. Anti-terroristpolis har samlats i området där fransk media har rapporterat att beväpnade män stal mat och bensin omkring 10.30 på torsdagen, lokal tid. Chefen för bensinstationen sade att de två männen passade in på beskrivningen och var beväpnade med Kalashnikovs och granatkastare.

Högsta beredskap infördes i Picardyregionen där polisen söker efter de båda männen. En vägspärr sattes upp på vägen som går mellan N2 och Longpont där ett vittne säger att tjänstemän söker från dörr till dörr, enligt BBC.