Två amerikanska journalister gripna av Nordkorea
Medlemmar inom North Korea Freedom Coalition (NKFC) håller upp plakat utanför Kinas ambassad i december 2008 i Washington. De demonstrerar mot att den kinesiska regimen arresterar, dödar och med våld återsänder människor som lyckats fly från Nordkorea. (AFP PHOTO/Nicholas KAMM)Medlemmar inom North Korea Freedom Coalition (NKFC) håller upp plakat utanför Kinas ambassad i december 2008 i Washington. De demonstrerar mot att den kinesiska regimen arresterar, dödar och med våld återsänder människor som lyckats fly från Nordkorea. (AFP PHOTO/Nicholas KAMM)

Medlemmar inom North Korea Freedom Coalition (NKFC) håller upp plakat utanför Kinas ambassad i december 2008 i Washington. De demonstrerar mot att den kinesiska regimen arresterar, dödar och med våld återsänder människor som lyckats fly från Nordkorea. (AFP PHOTO/Nicholas KAMM)

Enligt mediarapporter har nordkoreanska soldater gripit två amerikanska journalister vid den kinesisk/nordkoreanska gränsen.

Den sydkoreanska televisionen har rapporterat att Nordkorea säkerhetsbyrå har gripit två kvinnliga amerikanska journalister, då de höll på att filma in i Nordkorea från den kinesiska sidan. Enligt Reuters råder det motstridiga uppgifter om hur och var gripandet skedde. Några officiella kommentarer har ännu inte lämnats från vare sig USA eller Nordkorea.

Relationerna mellan länderna är på helspänn sedan Nordkorea satt sin armé i stridsberedskap. Nordkorea anklagar USA och Sydkorea för att använda deras gemensamma militära övningar som förberedelser för invasion av den isolerade diktaturen.

Enligt YTN (”Sydkoreas CNN”) har den sydkoreanska regeringen sagt att nordkoreanska vakter passerat gränsen till det kinesiska territoriet för att gripa de två  kvinnliga journalisterna efter att de ignorerat varningar att sluta filma.

Kinesiska utrikesministeriets talesman Qin Gang har sagt att Peking ska undersöka rapporten och har avstått från att kommentera händelsen ytterligare.

Enligt YTN ska också en man varit i sällskap med de andra jounalisterna men lyckats fly.

En diplomatkälla har uppgett att det amerikanska utrikesdepartementet kommer att handlägga ärendet inom kort.

Spänningarna har trappats upp mellan de två koreanska länderna sedan Nordkorea meddelat att man kommer att skicka upp en kommunikationssatellt i början av april men USA misstänker att Nordkorea vill testa sin långtgående missil som har en räckvidd ända till  USA:s territorium.

Enligt amerikanska UD har fem humanitära organisationer fått order om att lämna Nordkorea innan april.

Nordkoreas premiärminister Kim Yong-il är på besök i Kina som är Nordkoreas viktigaste allierade och källa till ekonomiskt stöd för landet.

Kinas president Hu Jintao har valt att ha en att mjuk hållning när det gäller problematiken kring Nordkorea.