TV-stationen New Tang Dynasty tilldelas 'Etniska Pulitzerpriset'
(NTDTV.com)


Nyligen delades det ”Etniska Pulitzerpriset” ut vid den första prisutdelningen för nationell etnisk media. Priset tilldelades Kinainriktade TV-stationen New Tang Dynasty av New America Media vid ett evenemang i Washington DC den 14 november.

Evenemanget uppmärksammade framstående insatser av etniska minoriteter inom det journalistiska området.

Under kategorin ”Bästa djupgående undersökning”, vann New Tang Dynastys producent och programledare Simone Gao med sitt program ”Hi-Techföretag, Den kinesiska regeringen och Internet”.

I denna djupgående rapport uppmärksammar Gao företagsjättar såsom Yahoo, Google och Cisco, varvid hon utmanar dem i deras roller att stödja den kinesiska kommunistregimens censur och övervakning av det egna folket.

– Under Gyllene sköld-projektet har dessa företag hjälpt kommunistregimen att skapa en enorm kinesisk internet-brandvägg. Detta är en efterföljare av 1984 års ‘Big Brother’, säger Gao.

Tidigare i år startades Google.cn, en version av sökmaskinen skapad för Kinas folk, och som censurerar sökresultat. Yahoo orsakade debatt efter att ha tillhandahållit information till den kinesiska regimen som förorsakade journalisten Shi Taos 10 år långa fängelsestraff. Detta för att ha skickat e-post till sina utländska kollegor med rådet att inte återvända till Kina under perioden kring den 4 juni.

Gao tycker att man kan skylla på många faktorer:

– Den amerikanska regeringen har heller inte mycket kontroll över vad dessa stora företags agerande.

Enligt henne hävdar många företag att handel och teknologi kommer bringa frihet och mänskliga rättigheter till Kina. Gao menar emellertid att denna föreställning är orealistisk, såvida man inte verkligen arbetar aktivt för det.

– Om du gör affärer i Kina bryter du mot några av dina egna principer – först bara lite, men sedan mer och mer, tillägger hon.

Företag säger att de måste respektera lokala lagar och regler, säger Gao:

– Men, vad gör man om dessa lagar och regler bryter mot de mänskliga rättigheterna?

Gao säger att hon har förstahandserfarenhet av Kinas censurmetoder från tiden innan hon flyttade till USA. Då arbetade hon på Kinas Centrala TV-station, ett statsägt företag där, enligt henne, alla program måste igenom olika nivåer av censur.

– Ibland, om ett citat inte var tillräckligt bra, sade producenten åt oss att ändra citatet genom att använda en dubbad röst, minns hon.

Numera är Gao producent och programledare för Zooming In på New Tang Dynasty Television, ett program som täcker ett brett spektrum av ämnen.

– Fokus ligger på problem i Kina och frågor som den kinesiska regimen inte rapporterar om.

– Så det är verkligen en ära för oss att vi fått detta erkännande för vad vi anser vara ett pionjärarbete i att skapa ett fritt informationsflöde till och från Kina.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/news/6-11-16/48219.html