TV-station backar efter kinesiskt telefonsamtal
Filmskaparen Peter Rowe samlar material till sin dokumentär "Bakom den röda muren" 2005. (Jan Jekielek/The Epoch Times)


Den kanadensiska TV-stationen CBC har bett den oberoende filmskaparen Peter Rowe att klippa om sin film om Falun Gong efter det att en kulturattaché vid den kinesiska ambassaden klagat över filmen som bland annat visar detaljer ur förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina.

Bara några timmar innan filmen skulle sändas i förra veckan fick Rowe ett överraskande telefonsamtal från stationen.

– De sade att de hade dåliga nyheter och att de beklagade men att filmen inte skulle visas och att den behövde klippas om, säger Rowe.

Jeff Keay på CBC sade till Epoch Times att programmet spärrats för att göra plats för en repris av dokumentären om den pakistanske ledaren Pervez Musharraf, vilken Keay beskrev som ”tidsenlig”.

Han erkände emellertid även att en representant från den kinesiska ambassaden i Ottawa hade ringt CBC veckan innan för att klaga på filmen och att CBC nu därför återigen tittade igenom den.

Regissören Rowe säger att filmen redan har gått igenom en sträng redigering. Han är inte intresserad av att göra några ändringar.

CBC:s redaktörer och advokater godkände dokumentären i mars. Veckan innan sändes den på franska och den har även visats i Spanien, Portugal, Nya Zeeland och kommer att visas på Irland.

– När man tar ett beslut såhär i elfte timmen så börjar man undra om det är ett rationellt avvägt beslut kring filmens kvalitet eller om det är en reaktion som följt av påtryckningar, säger Rowe.

– Jag skulle inte vilja kalla det så, sade CBC:s Keay.

Enligt Rowe bad CBC:s redaktörer honom att ändra segment i filmen som skulle vara särskilt känsliga för de kinesiska myndigheterna.

Ett exempel på ett sådant segment handlar om en rapport som säger att den kinesiska kommunistregimen dödat Falun Gong-utövare för deras organ och sålt dem för stora summor, en del till utlänningar.

I filmen intervjuar Rowe den före detta kanadensiske parlamentarikern David Kilgour som tillsammans med människorättsadvokaten David Matas undersökt anklagelserna om organstölderna. Rapporten som kom förra året bekräftar att verksamheten pågår.

Franskspråkiga tittare som såg dokumentären menar att den innehöll information om ett ämne som inte täcks särskilt ofta i den vanliga median.

– Den är välgjord och handlar om ett aktuellt ämne, särskilt nu när OS närmar sig. Jag visste inte att den här massakern pågår. Folk borde bojkotta OS, säger Ginette Collin från Edmundston.

Förra veckan berömde Rowe CBC – Kanadas sändningskanal för OS 2008 – för deras mod att visa dokumentären trots intressen i Kina.

Den här veckan undrar han om filmen någonsin kommer att visas.

CBC säger att man fortfarande har för avsikt att visa filmen, men att ett datum ännu inte har bestämts.

Översatt från engelska