Tv-sändningen av ursprungsfolkens konferens i Jokkmokk bröts
Simon-Issát Marainen var konferencier vid invigningen. (Foto:Carola Grahn)


I Jokkmokk hölls världskonferensen Indigenuos Terra Madre i helgen, med invigning på fredag kväll. Men den planerade globala tv-sändningen via internet slogs ut till följd av interntefel. 

Invigningen av konferensen  skulle sändas ut över världen via Webb tv för de urfolk som antingen inte hade råd att ta sig till Jokkmokk eller de som inte fick resa till samernas land.

Alla gick miste om tv-sändningen då internetleverantören Open Net inte klarade att uppfylla kraven, och tv-sändningen bröts plötsligt och felet kunde inte åtgärdas.

Nätet låg nere i de tre inlandskommunerna Jokkmokk, Gällivare och Pajala. Enligt uppgift har internetleverantören bara en fiberkabel i bruk till hela norra Sverige.

”Detta är oförsvarbart! Det är ofattbart att en hel landsända kan lamslås på grund av att en tryckknapp går sönder någonstans. Vi i inlandskommunerna lever i ett digitalt u-land utan minsta skyddsnät och möjlighet att få några som helst besked när man släpper in tillsynes oseriösa aktörer”, säger Indigenuos Terra Madre-konferensens koordinator Nils-Henrik Sikku i ett pressmeddelande.

Även den planerade sändningen från konferensens andra dag fick ställas in till följd av internethaveriet.

På plats fanns företrädare för urfolk från 30-tal länder och hela ledningen för den internationella Slow Food-rörelsen med presidenten Carlo Petrini i spetsen. Den operativa ledningen för Indigenuos Terra Madre-konferensen anser att det inträffade har stört och skadat världskonferensen.