TV-personal i Peking bestraffad för att ha misskrediterat staten


Flera anställda på Beijing Television Station (BTV) har bestraffats. Detta efter att myndigheter i Peking kommit fram till att en av kanalens nyhetsrapporter, om dumplings fyllda med papp, som fått allmänhetens uppmärksamhet, visade sig vara falsk.

Enligt rapporter i kinesisk media i början av juni rapporterade ”Transparency”, ett program på BTV om dumplings som påstods vara fyllda med papp. Lokala statstjänstemän förklarade senare rapporten som felaktig.

BTV-reportern Zi Bejia och andra anställda vid TV-stationen omhändertogs av polis. Disciplinära åtgärder vidtogs mot flera högre chefer på BTV. Biträdande cheferna för programmen ”Life” och ”Transparency” fråntogs sina positioner. TV-stationens vd Liu Aiqin, kritiserades av myndigheterna i Peking, och BTV:s chefredaktör Zhang Xiao blev formellt varnad.

”Statens rykte allvarligt fläckat”

Vid en nyhetskonferens den 20 juli anklagade chefen för Allmänna kvalitetskontrollsadministrationen i Kina, Li Changjiang, utländsk media med anledning av denna rapport, för att förvränga fakta i den senaste tidens rapporter om den utbredda förekomsten av förorenade kinesiska produkter, och krävde att media skulle ”rapportera utifrån fakta”. Li Cunhou, en högt uppsatt företrädare för Kinas journalistförening beskyllde de falska rapporterna för deras del i att ha fläckat Kinas namn och skadat allmänhetens intressen. Li sade att det ”orsakat allvarliga ekonomiska förluster och haft en dålig effekt på samhället” samt att ”den negativa effekten inte kan överskattas.”

Nyhetsreporter nekad tillträde

Mingpao Daily rapporterade att deras reporter begav sig till byn Shizikou i Taiyanggonglänet i Chaoyangdistriktet i Peking där man skulle ha tillverkat pappfyllda dumplings, men han blev närapå överfallen av okända personer.

Enligt tidningen vaktades platsen noggrant av uniformerade säkerhetsvakter och övervakades av oidentifierade civilklädda män. En kvinna sade till reportern att en ledare för länet hade ringt och sagt att inga reportrar tilläts komma i närheten av platsen.

Lokalinvånare avslöjade för reportern att i flera små lokaler i området tillverkas förfalskade märkescigaretter, viner och spritsorter samt billiga lunchlådor. Enligt lokalinvånarna har ägarna av dessa affärer kontakter med länsregeringen och passerar därför lätt inspektioner.

Felaktig information är bättre än falska dumplings

Fastän myndigheterna i Peking har offentligt deklarerat att TV-reportagen om pappfyllda dumplings var falska, har många observatörer i och utanför Kina betvivlat den officiella undersökningens legitimitet och velat se större öppenhet.

En internetkommentator sade att med tanke på den strikta kontrollen över allmän opinion i Kina är det mer sannolikt att BTV skulle avstå från att rapportera fakta än att de skulle hitta på en historia för att misskreditera Kina.

En annan person lämnade ett meddelande på BBC:s webbsajt där det stod, ”Eftersom moralen är på nedgång i Kina finns det helt enkelt för många lögnare nuförtiden. Människor tenderar därför att tro på rapporter om dåliga saker och misstro glada nyheter.”

Många misstänker att de BTV-anställda som straffades blev syndabockar eftersom rapporten fläckat ner Kinas offentliga image som värd för OS 2008 och spelat en negativ roll i landets handelsrelation med USA.

Not: Dumplings är en slags små degknyten av rismjöl och vatten, med olika fyllningar såsom kött och grönsaker.

Översatt från