Tv-eken har sågats ned
Eken är nedsågad, kvar finns bara en stubbe. (Foton: Jens Almroth, Epoch Times)


Den uppmärksammade och omstridda åldriga eken vid tv-huset på Oxenstiernsgatan i Stockholm sågades ned i natt. Polisen spärrade av området och höll ekenvännerna på avstånd när trädet fälldes.

Stocksholms trafikkontor säger att de ville fälla trädet på grund av säkerhetsrisken. Men trädvännerna håller inte med. Alm-Jesper från föreningen Eken-vännerna sade i onsdags att man bör behålla eken. 

– Genom att se till så att eken får bra vindförhållanden, jordförbättring och att man tar bort stenplattorna runt den, kan den kanske leva i femhundra år till, sade han. 

Fristående arborister har undersökt med mätbara metoder som visar att trädet hade kraft nog att stå kvar. Men trafikkontoret hade redan beslutat att trädet måste fällas. 

– Vi trodde inte att de skulle slå till i natt, säger en besviken Göran Folin till Svd. 

De fristående arboristerna fastslog att eken inte var så sjuk som man tidigare trott. Många är besvikna att politikerna i trafiknämnden inte inväntade och granskade deras rapport. 

– De enda som ansåg att det var så akut att fälla att man inte kunde invänta riktiga undersökningar var de ansvariga på trafikkontoret, säger arboristen Cilla Lundström till DN. 

Hon tycker att trafikkontorets underlag var undermåligt och tror att det kommer att väcka starka reaktioner runt om i världen. 

Striden om eken har engagerat tusentals människor och har blivit en riksangelägenhet. Men i natt förde polisen bort de aktivister som in i det sista försökte rädda trädet. Området spärrades av och eken sågades ner.

Bakgrund

Den 13 oktober bestämmer trafikkontoret att eken vid TV-huset i Stockholm, som kan vara så gammal som upp till tusen år, är dödsdömd och fastslår att den ska fällas i slutet av oktober. 

Den 23 oktober samlas ett hundratal personer vid eken för att protestera mot fällningen.

Efter omfattade protester väljer trafikkontoret den 24 oktober att avbryta försöken och undersöka eken igen. 

Den 16 november slår trafikkontoret fast att trädet ska fällas och att eken är mycket sjuk. 

Den 23 november dömer den norske arboristen Erik Solfjelds ut eken i sin rapport. Men fristående arborister anser att rapporten är bristfällig och att man måste göra grundligare undersökningar för att få fram fakta om ekens tillstånd. Samtidigt diskuterar trafikkontoret när fällningen ska bli av.

Strax före klockan fem på morgonen den 25 november sågas den åldriga eken ned.