Tusentals tibetaner demonstrerade för självbränd nunna


Nästan tiotusen tibetaner samlades utanför Tawu Nyitso-klostret i Ganzi, Sichuanprovinsen, Kina, den 6 november under en minnesstund för den tibetanska nunnan som tände eld på sig själv den 3 november, och man protesterade även mot de kinesiska myndigheternas hårdföra politik mot Tibet.

Tawu Lobsang Jinpa, en tibetansk man som för närvarande lever i exil i Indien, berättade för Voice of Americas tibetanska kontor att “gatorna kryllar av kinesisk säkerhetspersonal”.

Demonstranter har hörts oavbrutet ropa slagord och de har krävt att exiltibetaner berättar för omvärlden om den dåliga situationen för mänskliga rättigheter i Tibet.

De kräver också att det styrande kinesiska kommunistpartiet ändrar sin politik gentemot Tibet. Annars kommer fler tibetaner att tända eld på sig själva.

Den New York-baserade organisationen Students for a Free Tibet meddelade 6 november att det är bekräftat att nästan tiotusen tibetaner deltog i protesten.

Kinas statliga media Global Times skrev en artikel, signerad “Yiduo”, där man karaktäriserar munkarna som tände eld på sig själva, varandes totalförgiftade av vad den kallade för Dalai Lama-klickens separatistideologi.

Dainzin Sangpei, människorättsaktivist i Genève, Schweiz, kommenterade artikeln:

”Den kinesiska regeringen bör inte omdömeslöst anklaga ’Dalai-klicken’, utan undersöka roten till problemen. Varför ville dessa tibetaner tända eld på sig själva? De slagord som hördes under självbränningen var: ’Låt Dalai Lama återvända till Tibet’, ’Tillåt religiös frihet’ och ’Frihet till alla tibetaner’. De här var deras krav.”

Sedan mars 2011 har nio tibetanska munkar och två nunnor protesterat mot den kinesiska regimens hårdföra politik i Tibet genom självbränning. Efter att en munk i Tawu Nyitsoklostret tände eld på sig själv i augusti, satte myndigheter in ett stort antal poliser och militärer i området och omringade klostret. Vattentillförseln och elektriciteten stängdes av i flera dagar. Den mesta av kontakten till omvärlden skars av också.

Översatt från engelska.

Originalartikel på kinesiska.