Tusentals protesterade mot "människoskapad" översvämningskatastrof i östra Kina
Den 20 augusti regnade det häftigt över staden Lishui i Zhejiangprovinsen, och när regeringen utan förvarning släppte på vattnet från en närbelägen reservoar dränktes hela staden. (Bild från internet)


Tusentals människor i Lishui i östra Kina demonstrerade mot en "människoskapad katastrof" den 21 augusti, och krävde kompensation. Så här långt har myndigheterna svarat med att kväsa protesterna och inte svara på demonstranternas krav.

Kraftiga regn den 18-20 augusti ledde till att vattennivån i floden Ou i staden Lishui, som ligger i kustprovinsen Zhejiang, steg dramatiskt. Den 20 augusti släpptes vattnet oväntat på från Jinshuitan-reservoaren, vilket ledde till kraftiga översvämningar.

Lishui och dess omkringliggande härad översvämmades, och vattnet steg så högt som fyra meter.

På morgonen den 21 augusti kom tusentals invånare till lokalregeringens kontor och krävde kompensation.

På eftermiddagen höll invånarna upp banderoller med texter där man anklagade regeringen för att ha skapat katastrofen genom att släppa på vattnet utan att meddela det först, och att den inte bryr sig om människors liv och egendom.

På kvällen blockerade tusentals invånare vägarna som leder till Shuidong-bron. De möttes av specialstyrkor och militärpolis.

– Mina vänner gick till protesten. De sade att det som mest var 20 000 människor där. Sedan kom polisen och började trycka tillbaka demonstranterna. Många skadades, berättade Wang, som bor i Lishui.

Varningen som inte kom

Wang, som driver en firma som säljer begagnade bilar nära Shuidong-bron, tillhör dem vars egendom råkade värst ut.

– De 20 bilarna i min affär har alla blivit vattenskadade. Jag har förlorat minst 1 miljon yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) sade han.

Enligt Wang släpptes vattnet på runt midnatt den 19 augusti, och  var redan meterhögt klockan fyra på morgonen den 20 augusti.

– Det kom aldrig någon varning. Min mobiltelefon är levande bevis på det, sade han.

Inte förrän klockan 10 på förmiddagen den 20 augusti fick Wang ett sms med en varningstext på sin mobiltelefon. Hans fru fick inte meddelandet förrän vid 19-tiden på kvällen den dagen, sade han.

– Regeringen har gjort ett uselt jobb, var Wangs kommentar.

Lokala medier i Zhejiangprovinsen har dock kommit med en annan historia. Enligt statliga medier talade biträdande guvernören Ren Shunu på tv vid lunchtid den 20 augusti, och meddelande att man skulle släppa på vattnet vid klockan 18 och 22 den dagen.

Enligt lokala partitjänstemän hade regeringen sänt ut informationen på tv och internet innan man släppte på vattnet. Man hävdade även att över 370 000 varningsmeddelanden skickades när man släppte på vattnet.

"Har förlorat allt"

Kuan bor även hon nära Shuidong-bron.

– Det här är en bedrövlig regering. Det måste ha funnits en plan hela tiden att släppa på vattnet. Varför kunde de inte meddela det? Nu har vi blivit av med allt. Jag vet inte ens hur jag ska kunna leva vidare, sade hon.

Kuans alla tre bilar förstördes, och källaren och de tre första våningarna på hennes affärsbyggnad dränktes i vatten. Även bottenvåningen på hennes bostadshus ligger under vatten.

Hon sade att det som tagit henne ett årtionde att bygga upp hade förstörts, och att hon aldrig fick något varnande sms.

Klockan 3 på morgonen den 20 augusti stod vattnet meterdjupt runt omkring där hon bodde. Kuan försökte rädda sina saker, men kunde inte göra något annat än att fly till högre belägen mark.

Ett tiotal personer i hennes byggnad kunde inte ta sig från sin balkong. Hon sade att hon försökte få det officiella räddningsteamet att hjälpa dem, men de gjorde det inte. Hon fick höra att det "inte var farligt att stå på balkongen".

Det var inte förrän på kvällen den 20 augusti som två av hennes barn undsattes av grannarna i en livbåt. Resten av hennes familj blev kvar i byggnaden i två dagar.

– Jag är så arg att jag inte vet vad jag ska säga. Om de inte räddar oss, vilka räddar de då? sade Kuan.

Zheng, som jobbar med logistik och bor i Shuidong-distriktet, sade att eftersom han inte fick varningen ligger nu hela hans lager i fyra meter djupt vatten. Han kunde inte bedöma hur stor hans ekonomiska förlust var, och själv hade han blivit sittande ett dygn på tredje våningen utan mat.

Bilhandlaren Wang förklarade att distriktet runt Shuidong-bron är det lägst liggande området i trakten, så vattnet kunde lätt dränka första våningen i alla bostadsområden, affärsbyggnader och garage. Vattnet skulle troligen täcka delar av andra våningen också, så folk blev troligen sittande på tredje våningen eller högre i ett dygn, sade han.

Om det hade kommit ett meddelande kunde förlusterna ha reducerats kraftigt, sade Wang. Från den dag som vattnet lade sig, den 21 augusti, till den 23 augusti, hade ingen från regeringen dykt upp för att se hur invånarna hade det.