Tusentals protesterade mot förskingring av jordbävningspengar
Kineser som omringar en lokal myndighetsbyggnad för att få svar på vad som har hänt med de pengar som samlats in för att hjälpa jordbävningsdrabbade. Pengarna ska ha förskingrats av lokala tjänstemän. (Bild från internet)


Tusentals bybor protesterade mot förskingring av insamlingspengar som skulle ha gått till jordbävningsoffer i sydvästra Kina, nära den plats där den stora jordbävningen ägde rum 2008.

Den 25 april omringade bönder från orten Linjiang den lokala myndighetsbyggnaden och slog sönder bord och stolar. Linjiang ligger nära Wenchuan, epicentret för jordbävningen i maj 2008 som dödade tusentals människor. Lokal polis kom till platsen och skingrade folksamlingen med våld.  

I tumultet ska en polis ha slagit en person i ögat och gjort honom blind. En gravid kvinna som talade i telefon slogs till marken och fick föras till sjukhus. Polisen trodde att hon tog bilder av händelserna, enligt vittnen, som sade att hon blödde kraftigt efter att beväpnad polis slagit henne. Polisen förde henne till häradskontoret, innan de ringde en ambulans då de förstått att hon var allvarligt skadad.

Enligt lokalinvånare som
vill vara anonyma på grund av säkerhetsskäl, ska tjänstemän från Lianjiang, som ligger i Mingshans härad i Sichuanprovinsen, ha stulit hundratals miljoner yuan från insamlingspengar, som skulle ha gått till de drabbade i jordbävningskatastrofen i Wenchuan.

Bybor konfronterade tjänstemännen den 22 april, men när de fick fientliga svar trappade de upp protesterna. Enligt en bybo ska en tjänsteman ha sagt: ”Jag ska svälja insamlingspengarna. Jag tänker inte lämna en enda smula till er!”

När de inte fick något svar kände byborna att deras vägar var stängda, och den 25 april urartade protesterna i upplopp.

Fler bybor anslöt sig senare till protesten som också omringade myndighetsbyggnaderna.

Polisen svarade med våld, enligt vittnen.

– På eftermiddagen hade myndigheterna skickat hundratals beväpnade poliser, kravallpoliser, och militär för att få kontroll på byborna, sade en person i en telefonintervju.

– I går öppnade byborna ett arkivskåp med ekonomiska dokument och upptäckte att partitjänstemän och deras familjer hade tagit pengarna. Varje familj fick så mycket som 100 000 yuan [ungefär lika mycket i svenska kronor]. Byborna var väldigt upprörda. Partiet är så korrupt, varenda partitjänsteman är korrupt, sade en annan bybo.

Tjänstemän vid Linjiangs
regeringskontor som Epoch Times försökte kontakta vägrade att svara på frågor om händelsen eller den påstådda förskingringen.

Byborna säger att de inte kommer att sluta protestera förrän myndigheterna ger en acceptabel förklaring.

Tilläggsrapportering av Tang Ming och research av Olivia Li.

Artikeln på engelska.