Tusentals protesterade mot avfallsförbränning i södra Kina


Den 21 oktober protesterade tiotusentals invånare från orten Pingwang i Jiangsuprovinsen i södra Kina mot att avfallsförbränningsanläggningar byggs för nära deras hem. Lokala myndighetern skickade 3000 kravallutrustade poliser för att skingra folkmassan.

Förbränningsanläggningarna, som ägs av Wujiang Trash Incinerator Company, ligger inte ens en kilometer från Pingwang och bara 50 meter från det närmsta bostadsområdet. Det ligger daghem och grundskolor inom en kilometers radie. Det närmsta daghemmet ligger bara en halv kilometer från anläggningen.

Tanken var att anläggningen skulle tas i drift den 21 oktober. Lokalinvånarna, som är oroade över miljöföroreningar och hälsoproblem dessa kan orsaka, gick ut på gatorna för att protestera samma dag.

Under testkörningen den 19 oktober hade anläggningen redan släppt ut dålig lukt och rök över samhället, enligt lokalinvånarna.

Den lokala tidningen Yangtse Evening News, som är statligt styrd, publicerade ett meddelande från lokala ämbetsmän dem 22 oktober, där man sade att anläggningen skulle stängas på grund av oro bland allmänheten. I artikeln stod även att anläggningen faktiskt följde de relevanta miljöreglerna kring sopförbränning. Det officiella meddelandet nämnde inga protester.

En lokalinvånare, en man som kallade sig Xu, kontaktade Epoch Times via telefon.

– Från klockan åtta på morgonen den 21 oktober började folk samlas vid fabriksingången och man förflyttade sig sedan ut till väg 318. 3000 poliser beväpnade med batonger skickades ut den 22 oktober. Den natten misshandlade polisen många människor framför Pingwangs polisstation. De gick till attack med batonger, och folk hade inget att försvara sig med, sade han. 

Enligt lokalinvånarna hade de inte tillfrågats om sina åsikter innan anläggningen byggdes.

En annan lokalinvånare, en kvinna som kallade sig Chu, kontaktade också Epoch Times.
 – Jag är definitivt emot fabriken. Mitt hus ligger bara fyra och en halv kilometer från den. Utsläppen är rätt så allvarliga och hälsovådliga. Röken från de brinnande soporna innehåller giftiga och cancerogena ämnen. Regeringen hämtade inte in kommentarer från allmänheten innan de beslöt att bygga anläggningen. Det var en massa människor som protesterade när den byggdes, sade Chu.

– Lokalregeringens ämbetsmän bor i Wujiang allihop. De bryr sig inte om hur vi har det. De började kolla med oss vad vi tyckte en vecka innan anläggningen togs i drift, tillade hon.

Invånarna sade att de inte tror att de lokala styret faktiskt kommer stoppa driften.

Xu sade:
– Regeringen sade att anläggningen godkändes av politiska organ och representanter för lokalinvånarna. Jag tror inte på att representanter för lokalinvånarna skulle godkänna det här. De borde ordna en sluten omröstning, med övervakare på plats och direktsändning, så får vi se hur många som vill ha anläggningen och hur många som inte vill ha den. Folkets röst måste få komma fram i den här frågan.

Liknande massprotester mot avfallsförbränning har inträffat i Peking, Nanjing, Guangzhou och andra städer, efter att folk drabbats av hälsoproblem.

Förbränningsanläggningar är den största boven när det gäller utsläpp av dioxin, som kan orsaka allvarliga hälsoproblem, som till exempel cancer. De byggs på olika sätt över hela landet och trots att ansvariga pratat i åratal om strängare utsläppsregler har få konkreta steg tagits.

En rapport från världsbanken från 2005 varnade att om Kina byggde avfallsförbränningsanläggningar i snabb takt och inte begränsar sina utsläpp riskerar nivåerna av dioxin i luften att fördubblas.

Kinesiska miljöexperter påpekar också att Kinas nuvarande miljöföroreningar är allvarliga. Samhällen med många soptippar och förbränningsanläggningar är högriskområden för hälsoproblem.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24340/