Tusentals petitionärer gripna i Peking på människorättsdagen
Hundratals petitionärer demonstrerar i Pekings Fengtai-distrikt på internationella dagen för mänskliga rättigheter, den 10 december 2013. De håller upp skyltar och banderoller med texten "Ge mig tillbaka mina mänskliga rättigheter". (Foto: Epoch Times)


Den 10 december högtidlighöll tiotusentals kineser från 15 provinser och städer på provinsnivå årets internationella dag för mänskliga rättigheter genom att resa till Peking för att protestera. Tusentals greps.

Enligt en rapport från Human Rights Campaign in China greps mer än 2 000 petitionärer kring ambassaddistriktet, och skickades till inofficiella fängelser. Om man lägger till antalet gripanden från andra delar av huvudstaden ökar siffran till över 10 000, enligt rapporten.

Huvudmålet för petitionärernas protest utanför FN:s Pekingkontor och ambassader var att öka medvetenheten om Kinas usla människorättssituation och deras egna, individuella fall.

Petitionärer från 15 provinser och städer på provinsnivå i Kina (bland annat Shanghai, Tianjin och Guangdong) samlades på Marco Polo-bron och höll upp banderoller med texter som ”Ge oss tillbaka våra mänskliga rättigheter” och ”Lös petitionärernas fall på laglig väg”.

På morgonen gick demonstranterna till FN:s Pekingkontor, den amerikanska ambassaden, utrikesministeriet och Pekings södra järnvägsstation. Uniformerad och civilklädd polis jade emellertid skickats till de här områdena innan petitionärerna kom, och bussar väntade där för att köra iväg med de gripna. Enligt de närvarande så greps tusentals petitionärer och skickades till Jiujingzhuang, ett inofficiellt ”svart fängelse” i de sydöstra utkanterna av Peking.

Petitionären Wang Zaiming sade:
– Varje korsning är bevakad av polis, och det står väntande bussar där. Det fanns inget sätt att komma in. När de såg petitionärerna komma, kom 20 eller 30 poliser ut för att jaga in dem i bussarna.

Människorättsaktivisten Zhao Chunhong från Hebeiprovinsen sade till Epoch Times:
– Det har stått poliser på vakt utanför Pekings södra station, ambassadområdet, och så vidare sedan tidigt i morse. Petitionärerna kan inte alls komma in. Alla petitionärer greps av polis. Så vi gick till Marco Polo-bron (i Fengtai-distriktet) för att protestera. Vi har ett par hundra personer som håller upp banderoller här.

Enligt Wang Zaiming så har de som sattes i det svarta fängelset i Jiujinzhuang ännu inte släppts. Han jämförde situationen med den som rådde under kommunistpartiets tredje plenum, när de som greps inte släpptes förrän det politiska toppmötet var över.


Rapportering av Gu Qinger.

Översatt från engelska