Tusentals marscherade för demokrati och självstyre i Hongkong
Tusentals trotsade ösregnet för att vara med i den årliga 1 juli-demokratimarschen i Hongkong. Hongkongbor kräver omval och att Leung Chun-ying, Hongkongs Chief Executive, avgår. (Foto:Poon Zoi-syu/Epoch Times)


Tiotusentals Hongkongbor gav sig ut på gatorna i Hongkong i måndags för att kräva mer demokrati, något som bottnar i att allmänheten blivit allt mer oroad över Pekings intrång på stadens långa tradition av självständighet.

Marschens organisatör, människorättsgruppen Civil Human Rights Front, uppskattade antalet demonstranter till 430 000 under måndagen, trots ösregn från en annalkande tyfon. Hongkongpolisen uppgav emellertid att antalet var avsevärt mindre, 66 000.

Staden som tidigare var en brittisk koloni överlämnades till Kina den 1 juli 1997. Varje år sedan dess har man hållit en marsch för att begära demokrati och allmän rösträtt. I Hongkong väljs den politiske ledaren, som kallas chief executive, av en kommitté av elektorer som uppgår till mindre än 0,02 procent av stadens totala befolkning. En del av lagstiftarna i den lagstiftande församlingen väljs också genom slutna val inom affärssektorn.

Trots att kinesiska myndigheterna på fastlandet har lovat allmän rösträtt för 2017 års chief executive-val, oroas Hongkongbor att Pekings ledarskap kommer att ha stort inflytande över vilka kandidater som ställer upp. Detta framför allt efter att Qiao Xiaoyang, en högt uppsatt tjänsteman från det kinesiska fastlandet, sagt att de som ställer upp i val inte får vara de som ”konfronterar centralregeringen”, rapporterade South China Morning Post.

En deltagare i marschen som endast ville uppge sitt efternamn, Leung, är skeptisk till att verkligt fria val kan äga rum:

– Det Kinesiska kommunistpartiet kommer inte att tolerera allmän rösträtt för Hongkongs folk. Kommunistpartiet kommer inte dela med sig av makten till folket… Det enda sättet kvar är att störta regeringen, störta kommunistpartiet.

Under de senaste veckorna har Hongkongborna börjat oroa sig ännu mer kring att förlora grundläggande fri- och rättigheter. Flera Hongkongmedier som ofta har kritiserat Kinas regim har attackerats. Många misstänker att attackerna sattes igång av Kinas regim för att få tyst på kritiken, vilket resulterat i en ”nedkylningseffekt” på åsiktsfriheten i Hongkong.

I söndags sattes 26 000 Apple Daily-tidningar i brand vid en distributionsanläggning i Central District, enligt dess utgivare Next Media. Apple Daily är en populär tidning känd för sin kritiska hållning mot Pekings ledarskap och som stödjer den demokratiska kampen i Hongkong.

Demokratiaktivisten och lagstiftaren Leung Kwok-hung berättade för BBC att han fick ett anonymt telefonsamtal på lördagen då en man hotade att Leung kommer att ”betala priset” om han deltar i marschen på måndagen. Leung begav sig ändå till marschen.

Sådana incidenter har vidgat gapet mellan Hongkong och fastlandet. I en rapport från Hongkongs universitet som nyligen kom ut såg sig 36 procent av Hongkongborna som kinesiska medborgare, den lägsta siffran sedan 1999.

Marschen började från Victoriaparken omkring 14:30 lokal tid. Demonstranter ropade slagord som ”kämpa för demokrati, utan rädsla för vind eller regn” och höll upp plakat och banderoller som krävde  Leung Chun-yings avgång. Leung var inblandad i flera skandaler innan han blev vald förra året, bland annat gick ett rykte om att han är en hemlig medlem av kinesiska kommunistpartiet.

Wong, som deltog i, marschen sade att Leung Chun-yin har skött sig extremt dåligt:

– Hans bostadspolitik varit usel, och inflationen är hög. Vad gäller demokrati har vi inte fått allmän rösträtt, något som särskilt kommunistpartiet ligger bakom. Hongkong åtnjuter därför ingen äkta demokrati. Jag tror att hans avgång skulle vara bra för att förbättra folks liv.

Organisatören bakom marschen, Jackie Hung Ling-yu, sade att förtrycket av fri- och rättigheter bara kommer att blir värre och värre om inte Leung avgår.

– Regeringen tror att det är ett effektivt medel att använda dessa metoder för att tysta folk. Så Leung Chun-ying måste avgå.

Pro-demokratiorganisationer och andra grupper deltog också i marschen för att lyfta fram frågor om exempelvis antikorruption och åsiktsfrihet.

Eftersom Hongkong är den enda delen av Kina där folk kan samlas fritt så reser många fastlandskineser dit för att uttrycka sitt missnöje. Ran Chongbi från staden Dongguan i Guangdongprovinsen har i åratal överklagat till kinesiska myndigheter på fastlandet för sin sak utan något gensvar. Hon reste till Hongkong för att få upprättelse för sin dotter, som våldtogs 2008 när hon var fem år gammal. Förövaren fick ett milt straff på sex års fängelse och några tusen kronor i böter. Han ska ha erkänt sitt brott och sagt att han är oförmögen att betala  böterna, enligt Ran. Genom att delta i marschen hoppas hon kunna informera omvärlden om sin dotters fall.

Den kinesiska lagen
säger att våldtäkt av en minderårig ska leda till minst tio års fängelse. Ran har drivit sin sak sedan 2008 för att få domstolen att åter ta upp sin dotters fall, men har hela tiden körts iväg av polis och misshandlats av personer som hyrts in av byrån för offentlig säkerhet.

– Det finns så många människor i Kina som drabbats av oförrätter, hundratusentals, och det finns inga mänskliga rättigheter eller demokrati att tala om. Jag hoppas att folket i Hongkong kommer att uppmärksamma min dotters fall, hjälpa att henne att återhämta sig, och hjälpa mig att få ta del av rättvisa och mänskliga rättigheter.

Andra fastlandskineser som försökte komma in i Hongkong för marschen stoppades av lokala myndigheter. Jin Wenmei, en aktivist från staden Zhanjiang i Guangdongprovinsen, har medborgarskap i Hongkong. Hon åkte till Hongkong för att delta i ljusvakan den 4 juni för att hedra offren som dog under demokratiprotesten 1989. Men när hon åkte tillbaka greps hon av lokala myndigheter. Hon fick inte tillåtelse att resa till Hongkong för marschen.

Tilläggsrapportering av Leung Lou-si och Lee Zan. Översättning av Ming Ming och Olivia Li.

Översatt från engelska