Tusentals korrupta tjänstemän från Kina flyr utomlands


En lista från Kinas nationella korruptionsförebyggande byrå (NKB) och det allmänna säkerhetsministeriet visar att minst ett tusen korrupta kinesiska tjänstemän har flytt utomlands. De flesta av dem har sökt skydd i USA, Kanada och Australien.

Några av dem har också infiltrerat Centralamerika och till öar i Stilla havet.Hittills har dock endast ett fåtal av dem blivit åtalade. Nyligen åtalades två tidigare chefer för Bank of Republic of China för penningstvätt tillsammans med sina fruar i Nevadas federala domstol. De dömdes till fängelsestraff på mellan 8 och 25 år.

Statsägda Xinhua News Agencys rapport från 2001 avslöjar att mer än 4000 tjänstemän tros ha gömt undan minst fem miljarder yuan (motsvarande ungefär 5,5 miljarder svenska kronor).

De flesta tjänstemännen har bosatt sig i länder som USA och Kanada, medan andra har valt en del av Kinas grannländer, t.ex. Thailand, Burma och Malaysia. En del andra har åkt till länder i Afrika, Sydamerika och Östeuropa, för att senare försöka flytta till en ”säkrare” plats.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/16818/