Tusentals kinesiska arbetare i protestmarsch mot Peking
Marschen drog till sig ett stort antal poliser. (Foto: Epoch Times)


Flera tusen arbetare inom Hebei Baoding Yimian-gruppen marscherade i protest till Peking den 3 april efter att ha genomfört en strejk i slutet av mars. Myndigheterna skickade ett stort antal poliser som gensköt de flesta av arbetarna.

Klockan 19 den 4 april anlände arbetarna till Xuhsui, som ligger omkring 25 kilometer från staden Baoding. Lokala ämbetsmän och poliser hamnade i ett låst läge gentemot mot de marscherande arbetarna.

I nuläget har de flesta stoppats av lokala myndigheter och återvänt till Baoding. Frågan om arbetarnas förmåner, som satte igång aktionen, har emellertid inte lösts.

Xinhua, den kinesiska regimens språkrör, agerade på ett för dem ovanligt sätt genom att publicera en engelsk artikel där man skrev att ”mer än 1000 människor inledde på fredagen en 14 mil lång marsch från Baoding, i Hebeiprovinsen, till Peking. Man protesterar mot förlorade arbeten på ett textilföretag”. Vidare skrev man att ”demonstranterna, med bagage, färdades längs riksväg 107 mot Peking till fots och med cykel.”

Xinhua citerade en anonym demonstrant som sade att omkring 4000 anställda deltog i marschen.


Arbetare på protestmarsch mot Peking. (Foto: Epoch Times)

Arbetare på protestmarsch mot Peking. (Foto: Epoch Times)

Dessutom rapporterade också Chinanews.com om händelsen. I deras rapport hävdades emellertid att arbetarna var på väg till Peking för sightseeing.

Trots att de tvingades av de lokala myndigheterna att återvända till Baoding, så svor demonstranterna att de skulle kämpa för sina rättigheter till det bittra slutet.

En man vid namn Liu sade till Epoch Times:
– Vi skickades alla tillbaka hem runt klockan ett på natten (den 4 april). Vi var utmattade efter de två senaste dagarna. Igår svimmade några arbetare och lades in på sjukhus. Det var polisfordon på båda sidor om vägen, omkring 70 eller 80 stycken. Det var en stor polisstyrka på vägarna in i Xushui. Det var massor av poliser. Beväpnade poliser bildade tre led för att hindra arbetarna från att passera. Det var mellan 700 och 800 poliser, allihop unga och starka. De ledde bort gamla män och kvinnor därifrån.

Arbetare från Yimiangruppen genomförde en stor strejk med början den 3 april i ett försök att hindra fabriksägaren från att föra bort fabrikens utrustning till en annan plats. Flera tusen arbetare omringade fabriken dag och natt.


Poliser som blockerar demonstranter genom att stå i formation. (Foto: Epoch Times)

Poliser som blockerar demonstranter genom att stå i formation. (Foto: Epoch Times)

Anledningen till strejken var att arbetarna i slutet av mars fått reda på att fabriken i hemlighet sålts till en ny ägare. Av de mellan 3000 och 4000 arbetarna kommer färre än hundra att få behålla arbetet på den nya fabriken som drivs av Kinas textilindustridepartement.

Arbetarna kräver att lokala myndigheter ger rimliga förklaringar i flera frågor, såsom ett illegalt ledningsbyte inom Yimiangruppen, allvarliga förluster av statlig egendom, arbetslösa som inte fått ekonomisk kompensation samt frågor om pension och försäkringar. Arbetarna krävde också att myndigheterna genomför en revision av Yimians tillgångar före och efter ledningsbytet.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14915/