Tusentals i upplopp i nordvästra Kina
Myndighetsbilar sattes i brand i staden Lognan. (Foton: Tillhandahållna från Internetanvändare i Kina)


De största kravallerna i år har brutit ut i staden Longnan i Gansuprovinsen, nordvästra Kina. Kravallerna bröt ut efter tvångsvräkningar som beordrats av regeringen. Enligt rapporter från lokalbefolkningen har omkring två dussin människor dött och flera hundra bönder skadats i sammandrabbningen med polisen.

Säkra källor från Kina säger att staden Longnans kommunstyrelse skulle flytta sitt administrativa högkvarter från stadsdelen Wudu till Chenkommunen, vilket utlöste oro och förargelse bland invånare i stadsdelen Wudu. De mest missnöjda är dels bönderna som har fått sina odlingsmarker beslagtagna av regeringen men inte erbjudits omlokalisering eller kompensation, dels de invånare som tvingats ifrån sina hem, samt lokala markentreprenörer.

Tiotusentals invånare gjorde den 18 november två försök att attackera kommunistpartiets kontor i staden Longnan. Attacken pågick tills tidigt nästa dag. Folkmassan växte så småningom till 50 000 människor.

Myndigheterna skickade ut beväpnade poliser för att slå ned kravallerna. Fler än hundra lantbrukare skadades, dussintals mycket allvarligt. Ögonvittnen sade att ungefär två dussin bönder dog i sammandrabbningen.

Zhou, ett kvinnligt ögonvittne och bosatt i staden Dongjiang sade till Radio Free Asia (RFA) att flera hundra människor som våldsamt hade vräkts gick till partikontoret i staden Longnan den 18 november för att vädja till den lokala regeringen att ompröva de orimliga vräkningarna, men händelsen bröt ut till ett stort upplopp.

Zhou sade att vid följande morgon hade folkmassan tappat kontrollen och började attackera partikontoret. Den första sammandrabbningen inträffade när myndigheterna skickade ett stort antal beväpnade poliser som använde våld för att skingra folkmassan. I samband med det skadades och greps minst ett dussin representanter för bönderna.


Kravallpolisen kommer till platsen.

Kravallpolisen kommer till platsen.

Polisen lyckades skingra folkmassan runt klockan två på natten till den 19 november. Men polisens våldsamma agerande retade upp bönderna än mer. En stor folkmassa återvände till partikontoret runt klockan 9 på morgonen den 19 november, för att kräva en formell förklaring. Myndigheterna reagerade återigen med ett stort pådrag mot folkmassan som bestod av bönder och förbipasserande.

– På grund av att vädjan till partikontoret avslogs inträffade slagsmål mellan bönderna och polisen på natten. Minst ett dussin representanter har gripits och skadats, många av dem är intagna på sjukhus.

– I morse samlades ännu fler bönder vid partikontoret och krävde att de styrande inte ska förstöra deras hem, samt släppa deras representanter. Flera hundra beväpnade poliser anföll oss återigen. Jag kastades till marken. Jag såg minst ett dussin människor som var allvarligt skadade, ramla omkull på marken, fortsatte Zhou.


En sårad demonstrant.

En sårad demonstrant.

En bonde som också heter Zhou sade:

– Vid den tiden var det cirka 50 000 människor där. Partikontoret skickade dit flera hundra beväpnade poliser från närliggande kommuner. De bar polisbatonger och använde tårgas flera gånger för att skingra folkmassan.

– De slog sedan bönderna våldsamt och grep de som var skadade. Många av dem som jagades av polisen sprang för sina liv. Många bönder skadades. Jag uppskattar att fler än hundra bönder skadades, tillade Zhou.

Zhou sade att några förargade bönder attackerade och krossade två byggander och brände ned många bilar som tillhör kommunistpartiets personal.

En annan bonde som heter He uppgav att han sett många bönder som slogs ihjäl av de beväpnade poliserna. Men myndigheterna har inte rapporterat några dödsoffer.


Polisen misshandlar och griper folk som samlats framför kommunstyrelsens kontor.

Polisen misshandlar och griper folk som samlats framför kommunstyrelsens kontor.

– Stadens regering skickade efter många beväpnade poliser som slog ihjäl två dussin människor  när de envisades med att fortsätta sitt vädjande. Jag var där och jag bevittnade den beväpnade polisens misshandel av bönderna. Ungefär två dussin människor har slagits till döds och oräkneliga skadades, sade He.

He sade att staden Longnans regering ville ta över flera tusen tunnland mark i byn Liutiao, Dongjinan tidigare i år. Tiotusentals bönder var missnöjda med den låga kompensationen och vägrade att flytta på sig. De har gjort vädjanden till den lokala regeringen flera gånger men utan resultat.

Efter kravallernas utbrott rapporterade de statskontrollerade massmedierna kort om händelsen och skyllde kravallerna på den vädjande lokalbefolkningen.

Originalartikel på kinesiska


En tät folkmassa med män och kvinnor samlade sig utanför myndigheternas kontor (kommunistpartiets kontor).

En tät folkmassa med män och kvinnor samlade sig utanför myndigheternas kontor (kommunistpartiets kontor).