Tusentals i protest vid FN:s klimatmöte i Durban
Samtidigt som experterna håller klimatmöte i Durban protesterar miljöaktivister på gatorna och kräver hårdare tag i kampen mot den globala uppvärmningen. 3 december 2011.(Foto: Stringer/AFP/Getty Images)


I den Sydafrikanska staden Durban protesterade tusentals demonstranter i söndags i närheten av FN:s årliga klimatkonferens. Demonstranterna uppmanade världens makthavare att komma fram till ett fungerande klimatavtal.

”Det handlar om vår framtid. Vi kräver en hållbar framtid. Vi måste agera och vi måste faktiskt agera snabbt, så att vi får vår jord tillbaka på en hållbar väg,” sa en av demonstranterna Jeff Davies till kanadensisk TV.

Arrangörerna för demonstrationen hade kallat till en global protestdag för att öka trycket på världens ledare att vidta åtgärder för att mildra klimatförändringarna. På arrangörernas hemsida uppmanar man ”världens ledare att ta snabba och kraftfulla åtgärder för att förhindra de katastrofala klimatförändringarna.”

EU säger till BBC att man vill ha nya överenskommelser och avtal som ska innefatta alla länder. Förslaget backas upp av några av världens fattigaste länder. FN:s klimatexpert Christiana Figueres säger att länderna nu möts för att få till en fortsättning av Kyotoavtalet, som löper ut 2012, enligt The Associated Press.

Översatt från engelska