Tusentals greps i Peking under internationella människorättsdagen
En grupp demonstranter i Peking den 9 december, 2014, håller upp banderoller om krav på mänskliga rättigheter, dagen innan den internationella människorättsdagen. (Skärmdump/Human Rights Campaign in China)


Samtidigt som den internationella människorättsdagen firas runt om världen, höjde man säkerheten i Peking och omringade och grep de som vågade protestera mot hur deras rättigheter kränks.

På onsdagen, under den internationella människorättsdagen, dök många petitionärer upp vid tunnelbanestationen Liangmaqiao i Peking i närheten bland de många utländska ambassaderna i hopp om att uppmärksamma omvärlden om de försämrade människorättsförhållandena i Kina.

Pekingpolisen kommenderades ut för att bemöta petitionärerna, och tunnelbanestationer och gator nära ambassaderna bevakades kraftigt.

Petitionären Wang Fang från staden Wuhan i Hubeiprovinsen sade att alla de omkring 50 petitionärerna från Wuhan, inklusive hon själv, greps vid Liangmaqiao-stationen av polis, enligt New York-baserade New Tang Dynasty (NTD) television.

”Poliser och polisbilar fanns överallt runtomkring Liangmaqiao”, sade Wang. ”Varje tunnelbaneutgång bevakades av 40-50 poliser och flera polisbilar. Alla de petitionärer som greps kördes iväg i stora bussar till Jiujingzhuang.”

Jiujingzhuang är ett inofficiellt ”svart fängelse” i en förort till Peking som tillfälligt fängslar och samlar in uppgifter om petitionärerna. Wang sade att hon lyckades fly från bussen som hon var i när många bussar fyllda med petitionärer stod i kö för att komma till Jiujingzhuang.

Registreras i identifikationssystem

Yin Xu’an, en petitionär från Hubeiprovinsen, sade att polis genomförde ID-kontroll vid tunnelbanestationernas utgångar och hela tiden grep petitionärer, rapporterade NTD. Yin förklarade att alla som tidigare gripits finns registrerade i polisens identifikationssystem.

”De [polisen] kollar ditt ID så fort du ser ut att vara en petitionär”, sade Yin. ”Om du är en petitionär kommer deras identifieringsutrustning att känna av det. De kommer omedelbart att stoppa in dig i bilen.”

Yin sade att han bevittnade åtta bussar som var fulla med gripna petitionärer som körde iväg från platsen inom 40 minuter.

Yu Nanzhe, en petitionär från Jiangsuprovinsen, berättade för NTD att polis genomsökte folks väskor, och så fort som polisen hittade material för demonstrationer i deras väskor, tvingade polisen in dessa petitionärer i bussar som redan fanns på plats.

Yu såg att fullproppade bussar med petitionärer hade format en lång kö som väntade på att få åka till Jiujingzhuang sedan omkring tio på morgonen på onsdagen. Varje buss hade omkring 40-50 petitionärer, och Yu uppskattade att tusentals eller till och med 10 000 petitionärer skickades till Jiujingzhuang på den internationella människorättsdagen.

Protest i centrala Peking

Under veckan har tusentals petitionärer kommit till Peking och protesterat mot de försämrade mänskliga rättigheterna på olika platser som Himmelska fridens torg, utländska ambassader och högkvarteret för China Central Television.

Dagen innan människorättdagen satte över 100 kinesiska petitionärer upp banderoller framför Yongdingmen-torget i centrala Peking där man krävde att Kinesiska kommunistpartiet uppfyller den universella deklarationen för mänskliga rättigheter, enligt Sound of Hope (SOH) Radio.

Polisen var snabbt på plats för att stoppa demonstrationen. Petitionären Li Zhiguo från Henanprovinsen deltog i demonstrationen och berättade för SOH att den varade i omkring 20 minuter, där över 100 petitionärer ropade slagord och höll upp banderoller.

”Sedan kom polisen, rev sönder min banderoll och slog sönder min mobiltelefon. De tillät oss inte att vara där och tog våra saker. Vi sprang iväg. Vissa andra [petitionärer] fördes bort av polis”, sade Li.

”Kinesiska petitionärer lever sämre än gräset i Peking”, sade Li. ”Våra mänskliga rättigheter kränks. Vi kommer till Peking och sover på gatorna. Vi har jagats och gripits av polis här och där… Ingen lyssnar på våra klagomål… När vi försökte besöka tjänstemän på klagomålskontoret för att berätta om våra klagomål stoppades vi och misshandlades. Vi ringde klagomålskontoret men ingen svarade i telefonen.”