Tusentals flyr från Kanadas skogsbränder
Mellan 80 000 och 100 000 människor är på flykt från den stora skogsbranden i Fort McMurray. (Foto: Jason Franson/AP/TT)


Tusentals av de människor som flyr från skogsbränderna i Kanada har drabbats av brist på både bensin och mat.

Några områden i Fort McMurray är redan nedbrunna och elden befaras förstöra mycket mer av staden.

Inga dödsfall har rapporterats från den enorma skogsbranden men personer har omkommit i åtminstone en bilolycka vid evakueringen av staden.

– Den här branden är helt förödande. Det är en förlust på en skala som är svår för de flesta av oss att föreställa sig, säger premiärminister Justin Trudeau.

Premiärministern tillägger han har talat med Alberta-politikern Rachel Notley och erbjudit henne ”vårt totala stöd som en regering för vad som än behövs på kort sikt, men uppenbarligen även på lång sikt.”

Notley säger att alla åtgärder har vidtagits.

– Jag tror att vi har de resurser som vi behöver i det här läget och vi fortsätter att arbeta väldigt hårt för att få kontroll över elden, sade hon på en presskonferens och lade till att vyn från luften är ”hjärtskärande”.

2 000 hus

Mellan 80 000 och 100 000 invånare evakuerades när skogsbranden närmade sig staden. Ungefär 2 000 hus uppges ha brunnit ner i stadens yttre delar.

En del av invånarna flydde norrut till läger som i vanliga fall nyttjas av personal till energiföretag i området.

En jämn ström av bilar rörde sig på den enda vägen i riktning söderut från staden under onsdagseftermiddagen, medan stora svarta moln tornade upp sig vid horisonten och aska föll ner från himlen.

En del familjer flydde till Edmonton, den närmaste stora staden som ligger drygt 40 mil söderut, och andra nöjde sig med att ta skydd i mindre samhällen som ligger närmare hemstaden.

Mellan 80 000 och 100 000 människor är på flykt från den stora skogsbranden i Fort McMurray. (Foto: Mary Anne Sexsmith-Segato)

Mellan 80 000 och 100 000 människor är på flykt från den stora skogsbranden i Fort McMurray. (Foto: Mary Anne Sexsmith-Segato)

Bensinbrist

Twitter fylldes snabbt med erbjudanden om gratis mat, husrum och djuromvårdnad när oroade evakuerade försökte ta reda på hur det hade gått för deras hem.

Ungefär 100 evakuerade satte upp tält nära Gregoire Lake sydost om Fort McMurray där alla närliggande bensinstationer hade slut på bensin.

På den lokala mataffären, där lagren just hade fyllts, släpptes fem kunder in åt gången medan kön ringlade lång utanför.

Två barn föddes under tisdagen på ett ställe som i vanliga fall hyser oljearbetare ungefär 35 kilometer norr om den drabbade staden.