Tusentals demonstrerar mot Putin i Moskva
Oppositionella demonstrerar i protest mot Putin i centrala Moskva, den 15 september. Tusentals marscherade i Moskva på lördagen för att protestera mot Vladimir Putins styre. (Foto: Jurij Kadobnov/AFP/Getty Image)


Tiotusentals människor demonstrerade i Moskva och andra ryska städer i protest mot president Vladimir Putin på lördagen.

Arrangörerna hoppas kunna mobilisera oppositionen i Ryssland för att demonstrera mot Putin i en miljondemonstration, de kallar den ”miljoner på marsch”.

Av säkerhetsskäl var 7 000 poliser utplacerade i Moskva, rapporterade Radio Free Europe. Demonstranterna hade fått tillstånd från regeringen innan marschen.

Vår huvudsakliga slogan är ”Stoppa det politiska förtrycket” berättade en av oppositionsledarna, Sergej Udaltsov, för radioföretaget. De vill ha politiska reformer, fria val, samt att oppositionen och kritikerna får mer frihet att tala ut på TV.

Moscow Times rapporterade att demonstrationståget verkade vara mindre än liknande demonstrationer tidigare i år.

Oppositionsledarna uppskattade att 100 000 människor deltog, medan polisen sade att de inte var fler än 14 000.

Efter att Putin övertog presidentposten i maj har han genomfört repressiva lagar mot demonstranter och många oppositionsledare har förhörts och blivit föremål för undersökningar.

När Putins parti tillträdde duman (den lagstiftande församlingen) i december förra året, ansåg oppositionens medlemmar att det inte gått rätt till och tusentals ryssar deltog i demonstrationer, vilka nu har minskat i omfattning.

Översatt från engelska.