Tusentals demonstranter i södra Kina mötte våldsamt motstånd
Bybor på väg att vädja till lokala tjänstemän (Foton: från kinesiska bloggare). Ett lokalt aluminiumföretag har använt våld för att försöka undertrycka en protest. Protesten blev uppblåst av vägbyggen som hade skadat en närliggande by, av föroreningar och av lokala tjänstemän i deras ansträngningar att ta bort bybornas mark och ge den till företaget. Våld möttes av våld och tre personer som var anställda på bolaget har rapporteras vara döda.


Bybor i Jingxi, Guangxi-provinsen i södra Kina, försökte inledningsvis genom en stor protest den 11 juli stoppa byggandet av en väg som “Xinfah Aluminium”, ett större lokalt företag anlagt, samtidigt som man utnyttjade möjligheten att klaga mot föroreningar till de anställda i företaget.

Demonstranterna hade burit en banderoll med texten: Ge tillbaka mitt hem, ge tillbaka min flod. 

Enligt en bybo har aluminiumbolaget orsakat allvarliga skador på den lokala miljön, och lämnat byborna utan dricksvatten och bevattningsmöjligheter under lång tid. “Xinfah Aluminium” reagerade på protesten genom att 300 anställda på företaget attackerade byborna med vattenslangar och träkäppar. Enligt byborna har flera bybor skadats av attacken. 

Byborna slog tillbaka genom att omringa “Xinfah Aluminium” och attackera det med stenar och hemgjorda bomber. 

Enligt internet-källor dog tre av de anställda på “Xinfah Aluminium”som kommer från Shandongprovinsen, ett dussin sårades och en del maskiner blev skadade. 

En bybo, Huang An, förklarade hur händelsen trappats upp. ”Tillverkaren syftar till att bygga en ny väg, vi tillät dem inte att fortsätta. De skickade folk för att slå på oss. De slog vemhelst de såg. Vi slog tillbaka genom att kalla på mera folk. Efter en liten stund kom beväpnad polis och stoppade oss, men tillät dem [aluminiumarbetarna] att slå oss. Vi blev rasande. Bybor från närliggande byar kom också för att hjälpa oss”. 

Konflikten gav upphov till att tusentals protesterade och gjorde vädjanden till det lokala styret. Ett stort antal beväpnade poliser avbröt deras demonstration och sköt i luften med gevär för att hota demonstranterna.

Den 13 Juli ska uppskattningsvis mer än 10 000 bybor ha deltagit i demonstrationen enligt byborna.

Beväpnade poliser blockerar vägen till lokala tjänstemännens kontor). 
Orsaken till bybornas demonstration mot aluminiumföretaget är deras ilska över att de har tvingats sälja sin mark efter beslut från dessa tjänstemän.


Huang berättar vidare att “tillverkaren ville köpa marken men att byborna vägrade. Priset var för lågt. De erbjöd bara 10 000 yuan (10 849 kr) för en mu (668 kvadratmeter). De styrande säger att de redan har gett tillåtelse och området är nu deras. Vi tvingas sälja vår mark.”

Huang berättar vidare att “tillverkaren ville köpa marken men att byborna vägrade. Priset var för lågt. De erbjöd bara 10 000 yuan (10 849 kr) för en mu (668 kvadratmeter). De styrande säger att de redan har gett tillåtelse och området är nu deras. Vi tvingas sälja vår mark.”

Byborna misstänker att tjänstemännen tog aluminiumtillverkarens sida på grund av mutor. 
Vidare tros tjänstemännen ha använt översvämningar från vägbyggnationerna som ett sätt att ta den eftertraktade marken.

Huang igen “De explosiva varor som används av aluminiumtillverkaren vid vägbyggen i mars blockerade underjordiska flodkanaler. Byn uppströms var halvt översvämmad och byborna tvingades fly till det opåverkade området. Nedströms var floden var uttorkad.”

Tjänstemännen blundade för situationen med de översvämmade byborna och byborna tror att tjänstemännen hade för avsikt att förvärva marken och slippa gå igenom de korrekta procedurerna. Genom att reagera på översvämningen kan tjänstemännen begära att byborna måste lämna det drabbade området. Tjänstemännen kan således förvärva marken utan att betala ägarna.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/news/8-4-10/68933.html