Tusentals bybor utmanade polisen i Wukan
Mer än 1 000 poliser i kravallutrustning kom in i byn Wukan i Lufeng-häradet i Guangdongprovinsen, innan gryningen den 11 december 2011. De avfyrade mer än 50 tårgaspatroner och annan ammunition. Byborna i Wukan har iscensatt flera storskaliga, välorganiserade protester under de senaste månaderna, i protest mot markstölder och korruption bland de styrande. (Foto tillhandahållet av byborna)


Över 5 000 människor, beväpnade med jordbruksredskap, utmanade återigen mer än 1 000 tungt beväpnade poliser i Lufeng-häradet i Guangdongprovinsen, Kina. Det skedde den 11 december, och polisen avfyrade mer än 50 patroner med tårgas och annan ammunition. Området har exploderat i flera storskaliga, välorganiserade protester de senaste månaderna.

Lokal media och byborna själva har angett illegal markexpropriering, förskingring av kompensationsfonder och gripandet av fyra representanter som skäl till de senaste protesterna i Wukan.

Enligt en post på mikrobloggtjänsten Weibo offentliggjorde tolv byrepresentanter den 8 december en lista över de lokala myndigheternas illegala markförsäljningar och förskingring av 4,8 miljarder yuan ur kompensationsfonderna. Myndigheterna svarade med att gripa fyra representanter. Allt detta retade upp byborna. 

I lördags, den 10 december, gick över 8 000 bybor ut på gatorna. De beväpnade sig med järnrör och stenar och bar banderoller med texten ”störta de korrupta ledarna” och ”ge tillbaka min mark”. De barrikaderade även vägar och krävde att de gripna representanterna skulle släppas, annars skulle de fortsätta att trotsa myndigheterna tills så skett, enligt Oriental Daily News.

Invånare i Wukan sade till Epoch Times på kvällen den 11 december att 42-årige Xue Jinpo dött av misshandel i polisförvar tre dagar efter att han gripits. Myndigheterna sade att Xue dog av plötsligt hjärtstillestånd. Enligt Liu, som också kommer från Wukan, kom poliserna ”smygande in i byn som spöken” innan gryningen den 11 december, med släckta billyktor. Efter att byborna upptäckte dem talade poliserna till dem via en högtalare: ”Det är illegalt att störa oss i vår tjänsteutövning. Lägg ner era vapen och släpp in oss i byn.”

Byborna svarade med hånleenden och kommentarer som ”Vem tror på era lögner,” enligt Liu. 

Flera månader tidigare, den 21 september, hade tusentals invånare i Wukan protesterat mot myndigheternas illegala expropriering av mark framför den lokala administrationen. På morgonen den 22 september slog polisen till mot dem. Dussintals bybor skadades och togs till sjukhus. Byborna fortsatte dock stå upp för sina rättigheter och organiserade flera massmöten med tusentals deltagare, för att kräva att deras mark återlämnades och att de korrupta tjänstemännen skulle straffas. Försäljningen och exploateringen av illegalt övertagen mark ger de kinesiska myndigheterna stora inkomster, men lämnar bönderna utan möjlighet att försörja sig.

Under en tidigare protest i Wukan, som Epoch Times rapporterat om uttryckte byborna även sin frustration över de manipulerade byvalen. Byns partisekreterare har suttit på sin post i mer än 40 år. Varje gång det hålls byval används falska röster och och byborna menar att de aldrig sett några riktiga valurnor.

Översatt från engelska