Tusentals bönder i Guangdong marscherade för rättigheter
Tusentals bönder marscherade i ett välorganiserat demonstrationståg i Lufeng, Guangdongprovinsen den 21 november 2011. De kräver ett slut på manipulerade lokalval och att man undersöker myndigheternas olagliga markexpropriering. (Weibo.com)


Tusentals bönder i Guangdongprovinsen begav sig ut på gatorna morgonen i måndags där de kräver mänskliga rättigheter och att få ett slut på de nuvarande lokala myndigheternas auktoritära styre och ett slut på korruptionen hos de lokala myndigheterna.

Bönder från byn Wukang i länet Lufeng gick ut vid 8-tiden under måndagen, där de bar banderoller och ropade slagord som “minska myndigheternas makt”, ”bestraffa korruptionen”, ”ge oss tillbaka våra mänskliga rättigheter”.

Det unika i sammanhanget är att för första gången eskorterade kinesisk polis paraden och visade därmed att myndigheterna tillät aktionen.

Bilder lades ut på twitter. Det som upprört befolkningen mest belystes av de två stora slagorden som kunde läsas på banderollerna; manipulering av de lokala valen och frågor som rör det olagligt etablerade företaget Lufeng Wukang Industrial Development Company.

Byns partisekreterare har haft samma befattning i mer än 40 år, utan någon förändring. Varje gång som ett lokalt val hålls, används falska valsedlar för att manipulera valutgången. Byborna säger att de har aldrig sett några riktiga valsedlar.

Många bönder är också upprörda över hur mark exproprieras. Sedan 2009 har de boende i Wukang vädjat till myndigheter om problemet med markexpropriering. Enligt några bybor har 80 procent av den lokala kollektiva marken sålts olagligt och tjänstemännen har själva lagt 700 miljoner yuan (759 miljoner svenska kronor) som kompensation i sina egna fickor, vilket ledde till dagliga ”massincidenter” mellan polis och bybor i september, till följd av många skadade.

Internetanvändare skrev på twitterbloggen och tackade byborna.

“Phantom One” skrev: “1) Byborna sökte tillstånd i förväg (huruvida det gick igenom är okänt). 2. Wukanbor gav bidrag och fick lite donationer; pengar som gick till marschen var flera miljoner. 3) I förrgår fixade Wukanbybor ordningsvakter som bar röda armband, vilket kan ses på bilderna, för att upprätthålla ordningen under marschen. Bravo Wukanbor!”

“r1lkt” skrev: “Odödlig åska i himlen, Lufeng på marken – ett litet steg för Lufeng, men ett stort steg för hela landet. Så fort som banderollerna visas upp, kommer folket i Lufeng att beundras i hela landet.”

“Roadside onlooker” skrev: “Folk har äntligen vaknat upp och tagit saken i egna händer.”

Översatt från engelska.

Originalartikel på kinesiska.