Tusentals björnar lider när de tappas på galla i Kina
Björnarna hålls i små burar medan de tappas på galla. Denna finns på en björnfarm i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina. (Foto: China Photos/Getty Image)


Salterna i björngalla anses mycket verksamma inom den traditionella kinesiska medicinen. Wenwei News i Hongkong avslöjade nyligen under vilka usla förhållanden de tusentals svartbjörnar lever under som tappas på galla i Kina.

Internationellt är svartbjörnarna fridlysta. Enligt Wenwei News finns det fler än 200 privata björnfarmer i Kina. Uppskattningsvis hålls mer än 7 000 svartbjörnar under miserabla förhållanden i dessa farmer där de lever.

Under en tremånadersperiod besökte tidningen tillsammans med Animals Asia Foundation flera av dessa farmer. De fick inblick i och kunde avslöja åtminstone en liten del av denna verksamhet. Djuren hålls fångna i små, mörka utrymmen och låses in i rostiga järnburar. Varje björn är försedd med en metallåda som ansluter en gummislang från dess gallblåsa till en behållare. Björnarnas galla rinner droppvis genom slangarna som inte byts förrän djuren dör.

Svartbjörnarna står stilla och ser vid en första anblick redan döda ut. De lever i mörker och stängs inne av kraftiga stängsel. De är mycket magra och blottade hudfläckar visar var pälsen fallit av. Varje björn rullar ihop sig som en boll och deras ramar är fulla av sprickor eftersom de inte har någon möjlighet att röra vid marken. På grund av att de under flera år hålls konstant inspärrade lever de bara en tredjedel av den normala livslängden.

Enligt artikeln fanns det tidigare fler än 400 privata björnfarmer med cirka 10 000 björnar; de flesta i provinserna Heilongjiang, Jilin, Sichuan och Yunnan. En tjänsteman i Jilinprovinsen har berättat att det finns fler än 70 björnfarmer bara i Yanbianomårdet. Av dessa hade bara elva tillstånd. Det finns uppemot 2 100 svartbjörnar i området.

I en artikel av Yvonne Lau, vd för Mayway corp och Jill Robinson vid Animals Asia Foundation, uppgav en tjänsteman vid Kinas vetenskapsinstitut, som krävde att få vara anonym, att Kina 2003 producerade uppskattningsvis 6 000 kilo björngalla trots att efterfrågan inom den kinesiska medicinen bara var ungefär 500 kilo per år.

Björnfarmerna är en så viktig del av de lokala ekonomierna i vissa regioner att Kinas styrande stöttar forskning för att hitta andra användningsområden. Det har resulterat i utveckling och marknadsföring av vin, drycker och schampo av björngalla.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-12-28/63352.html