Turnerande artistgrupp vill öka medvetenheten om petitionärers situation i Kina
En grupp petitionärer knäböjer gråtande utanför en domstol i Chongqing i sydvästra Kina den 13 maj 2010, medan de håller upp plakat med fördömanden av statstjänstemän som tagit deras mark och egendom och olagligt hållit petitionärer fängslade i svarta fängelser. (Foto: AFP/AFP/Getty Images)


En ovanlig turnerande artistgrupp bildades nyligen i Kina, inte för att underhålla, utan för att uttrycka de orättvisor som drabbat det kinesiska folket under det kinesiska kommunistpartiets styre och för att öka världens medvetenhet om det lidande som petitionärer utstår i Kina.

Gruppen publicerade ett meddelande om att man rekryterade deltagare, på en webbsida tillhörande Human Rights Campaign in China, som beskriver sig som en ”samhällsorganisation” som syftar till ”att skydda Kinas fattigas grundläggande rättigheter och värdighet, och främja ett rättvist samhälle.” I meddelandet angavs telefonnumren till arrangörer inne i Kina dit volontärer kunde ringa.

I meddelandet står bland annat: ”Vår fasta övertygelse är att rättvisan måste segra över ondskan! Vi tillåter definitivt inte ondskan att sprida sig, och tillåter inte att ondskan visar förakt för mänskligt liv!”

Guo Qizhen, som startade artistgruppen, sade att den erbjuder petitionärerna en plattform där de kan uttrycka sin ilska och vädja om rättvisa genom att framföra sina berättelser ur verkliga livet med musik, sång, drama och liknande.

– Jag har petitionerat i cirka 20 år. Och jag har sett petitionärernas eländiga liv. På den Internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december, försökte 12 petitionärer från Hubei begå kollektivt självmord. För två månader sedan var det en petitionär som offrade sig själv på Pekings Södra tågstation. Jag startade denna petitionärernas artistgrupp som en plattform från vilken människor kan framföra sina beskyllningar om förnedring och orättvisa, släppa ut petitionärernas ilska och avvärja dödliga gruppincidenter, sade Guo.

Det öppna rekryteringsmeddelandet välkomnar människor som är positiva och entusiastiska när det gäller det allmännas väl, och som kan skapa scenkonst som objektivt återspeglar det elände som petitionärerna har upplevt.

”Närhelst det finns en petitionär som berövas sina rättigheter så är alla med medkänsla och samvete förpliktade att säga ifrån om orättvisan, och har ansvar för att sända positiv energi till samhället”, står det i meddelandet.

–Jag skriver sångtexter om min erfarenhet av att petitionera och sjunger dem med melodier från andra sånger för att berätta om det jag har utsatts för, sade Chen Shuhua, en petitionär från staden Langfang i Hebei-provinsen, norra Kina, som anslöt sig till artistgruppen.

–Jag blev lurad när jag köpte ett hus, och jag har petitionerat i 10 år. Men Langfang [-tjänstemännen] ville ha en meritlista med noll petitionsfall, så de satte mig i svarta fängelser tre gånger. Den senaste gången satt jag fängslad i ett rum på mindre än 10 kvadratmeter. Jag fick inte lov att gå därifrån och jag fick inte ens ta en dusch. De gav mig medicin som gjorde att jag sov i 48 timmar, berättade han vidare.

Artistgruppens grundare, Guo Qizhen, greps 1994 på grund av en konflikt han hade med Ma Guichen, en högt uppsatt tjänsteman inom det lokala bostadsdepartementet. Han rapporterade att Ma var korrumperad och 1995 dömdes han till ett års fängelse, en hämnd från Ma.

Guo har petitionerat för sitt fall sedan dess men inte lyckats få något stöd från myndigheterna. Han har också stöttat andra petitionärer och aktivister som har förtrycks av myndigheterna.

Efter att ha skrivit frispråkiga artiklar på internet som kritiserat regeringen dömdes Guo åter till fängelse år 2006 för ”omstörtande verksamhet.” Han släpptes i maj 2010.

Enligt artistgruppens rekryteringsmeddelande planerar gruppen att göra framträdanden under en resa i Kina nästa år.

Rapportering av Wan Fang

Översatt från engelska