Turkiets ledare stängde Twitter


Turkiet stängde på torsdagen det sociala mediet Twitter. Vid ett valmöte i Bursa, Turkiet, höll premiärminister Recep Tayyip Erdogan ett stridslystet tal där han hårt kritiserade sociala medier och lovade att han skulle utradera Twitter.

”Det finns Internationell konspiration här, mycket intressant. Det finns domstolsbeslut angående Twitter. Vi kommer att utradera Twitter och andra sociala medier. Vi är fast beslutna. Jag bryr mig inte om vad det internationella samfundet säger. De kommer att se kraften hos den turkiska regeringen. Det har ingenting att göra med frihet. Sådan frihet blandar sig inte i andras privatliv. Man kan inte skvallra statshemligheter till det internationella samfundet genom dessa kanaler”.

Twitter har runt 15 miljoner användare i Turkiet. Under många år har ledande tjänstemän i AK-partiet använt Twitter. Erdogan själv är en av användarna. Han har aktivt använt mediet för att skicka dagliga meddelanden till sina 4,2 miljoner följare. President Abdullah Gul har 4,4 miljoner följare.

Informations- och kommunikationsmyndigheten i Turkiet (BTK) har publicerat ett uttalande som bekräftar blockaden: ”Det finns ett domstolsbeslut att blockera Twitter i Turkiet på grund av brott mot personliga rättigheter och privatliv. Vi har bett dem att ta bort vissa delar av innehållet. Trots vår goodwill har Twitter vägrat att göra detta”.

Erdogan har kritiserat sociala medier ända sedan protesterna i Geziparken i somras. Premiärministern beskrev Twitter som en ”bråkmakare” eftersom det var ett viktigt kommunikationsverktyg mellan demonstranterna som ansåg att lokala medier tonade ner händelserna.

Sedan dess har Erdogan stått inför de största utmaningarna under sitt elvaåriga styre. Nyligen började hans motståndare läcka dussintals ljudinspelningar och dokument för att förstöra regeringens rykte inför valet den 30 mars, via sociala medier och YouTube.

Han anklagar den USA-baserade muslimska prästen Fethullah Gulens anhängare för att infiltrera polis och rättsväsende och läcka dokument och ljudupptagningar som visar tecken på korruption i Erdogans innersta krets. Gulen har upprepade gånger förnekat all inblandning.

I en av samtalsinspelningarna hörs en röst, som påstås vara Erdogans, be sin son att göra sig av med en stor summa pengar. Det var inspelat på morgonen den 17 december samtidigt som polisen gjorde husrannsakan och arresterade högt rankade personer. Bland dessa fanns söner till tre ministrar.

Premiärministern har upprepade gånger ilsket insisterat på att inspelningarna är manipulerade och falska.

Men turkiska Internetanvändare har snabbt hittat alternativa vägar att kringgå blockaden. Hashtags som: #TwitterisblockedinTurkey och #Turkeyblockedtwitter har snabbt blivit populära globalt.

Till och med president Abdullah Gul skrev på Twitter: En total blockad av sociala medier kan inte accepteras. Jag hoppas att det här inte varar länge.

Den brittiska ambassadören skrev: ”Storbritannien är oroad över alla försök från Turkiet att blockera Twitter. Vi kommer att uppmana den turkiska regeringen att ompröva förbudet”.

EU-tjänstemän använde också sociala medier för att uttrycka sina åsikter.

Neelie Kroes från EU-kommissionen skrev: ”Ett förbud mot Twitter i Turkiet är utan grund, meningslöst och fegt. Det turkiska folket och internationella samfundet kommer att betrakta detta som censur”.

Vissa kritiker hävdar att det inte finns något domstolsbeslut. Att premiärministern själv gav order om blockeringen.