Turkiet stoppade en av Paristerroristerna på flygplatsen
Turkiet förhör folk som misstänks ha samröre med IS redan på flygplatsen. Bilden från 29 januari 2015. (Foto: Ozan Kose /AFP/Getty Image)


Turkiet varnade Belgien för Salah Andeslam, en av de misstänkta huvudmännen bakom terrordåden. Han stoppades i Turkiet när han var på väg till Syrien och deporterades tillbaka till Belgien.

En talesman för Turkiets ledande AK-parti säger att de samtidigt skickade allvarliga varningar om hans terrorkapacitet, skriver Reuters, som citerar den turkiska tidningen Milliyet.

Turkiet ska också ha förvarnat Frankrike, Spanien, Holland och Storbritannien att Abdelhamid Abaaoud, som sägs vara hjärnan bakom dåden, höll på att planera ett terrordåd.

Nu skriver Hurriyet Daily News, att Turkiet har stoppat åtta män som misstänks ha samröre med Islamiska staten på Istanbuls flygplats.

De ska ha kommit till Turkiet som turister från Casablanca i Marocko. Gruppen togs in för samtal med brottsprofilerare, som ska stoppa utlänningar som vill ansluta sig till IS.

Det visade sig att gruppen inte hade bokat hotell, vilket de tidigare påstått. Dessutom hittades ett papper med en detaljerat planerad rutt till Tyskland från Turkiet via Grekland, Serbien och Ungern hos en av männen. Enligt artikeln hade männen planerat ta sig till Tyskland som flyktingar, på illegal väg.

Turkiet använder profilerare på flygplatser och bussterminaler för att intervjua misstänkta individer innan de släpps in i Turkiet. Enligt rapporter har 800 deporterats och 200 nekats inresa i landet.

IS bakom terrorattentat som tog minst 129 liv i Paris