Turkiet rustar militärt mot Syrien
Turkisk armé-personal patrullerar nära gränsen till Syrien, i Kilis den 11 april 2012. (Foto: Bulent Kilic/AFP/Getty Images)


Några dagar efter att ett turkiskt stridsflygplan skjutits ner av Syrien sätter nu Turkiet upp luftvärnsmissiler vid gränsen till grannlandet.

En första konvoj med 30 militärfordon har setts röra sig mot baser nära gränsen där flygincidenten inträffade förra veckan, rapporterar Reuters. Planet störtade i havet efter att ha blivit träffat av det syriska luftvärnet. Piloten saknas fortfarande.

– Jag kan bekräfta att trupper sprids ut längs gränsen i Hatay-provinsen. Turkiet tar nu till säkerhetsåtgärder efter att ha fått ett flygplan nedskjutet, säger en icke namngiven turkisk tjänsteman till Reuters.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan säger att Syrien är ett ”tydligt och närvarande hot”, och tillägger att alla militärstyrkor nära gränsen ses som ett potentiellt mål, enligt BBC.

Syrien försvarar nedskjutningen av planet och anklagar Turkiet för att ha brutit mot landets självständighet. Syrien säger att det var luftvärnet som tog ner planet; medan Turkiet hävdar att det var värmesökande missiler som sköt ner det i internationellt luftrum.

Turkiet har begärt ett NATO-möte efter att dess F-4-plan skjutits ner. Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen har varnat Syrien för att skjuta ner fler plan tillhörande alliansen, men har inte nämnt vilka konkreta konsekvenser som väntar, varken nu eller i händelse av en ny attack.

Händelsen inträffade efter att SANA, den syrianska stats-nyhetsbyrån, rapporterat att en explosion ínträffat förra torsdagen på en parkeringsplats vid Rättvisans palats i huvudstaden Damaskus. Explosionen ses som ett terroristdåd.

Detta inträffade en dag efter att den regimvänliga tv-stationen sprängdes i luften och dödade minst sju personer.

Översatt från engelska.