Turistbyrå i Tawan försökte förbjuda Falun Gongs affischering
På fotot ses en Falun Gong anslagstavla i Taipei. Taiwans turistbyrå har nu dragit tillbaka sin begäran hos stadsstyrelsen om att sådana affischer skulle tas bort. (Foto: Epoch Times)


En turistbyrå i Taiwan har dragit tillbaka sin begäran, som skickades den 26 september till stadsstyrelser runt om i landet, om att alla affischer om Falun Gongs andliga metod tas bort. Enligt lokala medier sade byråns biträdande generaldirektör att deras begäran hade varit ett ”nybörjarmisstag”.

Falun Gong är en kinesisk andlig metod, som består av övningar och meditation, de som utövar den förföljs hårt på fastlandet men praktiseras fritt i Taiwan. Utövare på den lilla ö-nationen har dragit nytta av den blomstrande turistnäringen från Kina för att sätta upp skyltar vid turistattraktioner, för att visa för fastlandskineser att deras metod är fredlig, hälsosam, och felaktigt förföljd – och inte (som kommunistregimen påstår) en ondsint politisk grupp inriktad på att förstöra Kina.

Svaret på turistbyråns begäran var ögonblickligt: De lagstiftare och intellektuella i Taiwan, som ständigt är på sin vakt mot inkräktande närvaro av det kinesiska kommunistpartiet i sitt eget land, blev rasande på det uppenbara försöket att begränsa yttrandefriheten, vilket är något som taiwaneserna är stolta över.

Tien Chiu-chin, en lagstiftare vid oppositionens Demokratiska progressiva parti, undrade vad turistbyrån hade med innehållet på affischtavlorna att göra i Taipei.
– Det är ytterst avskyvärt, sade hon om försöket att begränsa yttrandefriheten.

Vissa lokala statsstyrelser höll med om de åsikterna. Chang Ch’u-lung, en stadschef i Taichung, en stad i söder, trodde att dokumentet var ”skräp” när han fick det, och som han sade i en intervju att regeringen inte har någon rätt att undertrycka de utövandes rättigheter, eftersom Falun Gong är en fredlig civil grupp i Taiwan.

Efter att dessa åsikter vädrats och livliga presskonferenser hållits, förklarade den biträdande generaldirektören för turistbyrån, Chang Hsi-tsung, den 22 oktober att begäran var ett ”nybörjarmisstag” av en ny tjänsteman, enligt den engelskspråkiga taiwanesiska tidningen Taipei Times. Han sade att han skulle ha en ny order nästa vecka.

– Det var den allvarligaste förödmjukelsen för Falun Gong och dess utövare. Om detta inte är fascism, vad är då fascism i så fall?, sade Flora Chang, en Falun Gong-representant och professor vid National Taiwan University, till tidningen.


Research av Frank Fang och Billy Xu. Skriven på engelska av Matthew Robertson.

Översatt från engelska