Tunnel i Teotihuacán utforskad av liten robot
Roboten ”Tlaloque 1” sänktes ned i tunneln vid den arkeologiska platsen i Teotihuacán, nära Mexico City, den 10 november. Tlaloque 1 används vid undersökningen av den tunnel som hittades i år under ruinerna av Den befjädrade ormens tempel. (Foto: Ronaldo Schemidt/Getty Images)


I Teotihuacán, den legendariska arkeologiska platsen i Mexico, finns tunnlar som forskarna aldrig har kunnat utforska på grund av att tunnlarna är så små. Nyligen undersökte dock forskarna en tunnel med hjälp av en liten robot, enligt National Institute of Anthropology and History.

Forskarna som leder operationen säger att tunneln sannolikt har varit försluten sedan år 250, och att roboten förmodligen är den första som kommit in i den sedan dess. Tunneln var fylld av stenar och klippblock.

Roboten, som kallas ”Tlaloque 1”, sänktes ned i tunneln som är belägen under det forntida Quetzacoatl-templet (Den befjädrade ormens tempel). Tunneln är ungefär fyra meter bred och har perfekta valv, stora nog för människor att vandra under.

Tlaloque 1 är ungefär 3 decimeter bred och har en egen ljuskälla och sänder bilder till en dator på utsidan.

”Hela sträckan, mer än 100 meter lång, var perfekt utgrävd i klippan, och på vissa platser kan man till och med se märken från redskapen som människorna i Teotihuacan använde för att skapa den”, sade arkeologen Sergio Gomez till Associated Press (AP).

Bilderna visade att tunneln är säker nog att gå in i, enligt AP.

Institutet som initierade tillverkningen av roboten sade att det har förekommit utgrävningar med fjärrstyrda robotar i Egypten, men att utforskningen i Teotihuacan var den första i Mexiko och Amerika.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45867/