Tungpiercing ger hälsorisker
Piercingmodet ökar allt mer, framför allt bland de unga. Men det är inte helt riskfritt. (Foto: Patrick Hertzog/ AFP PHOTO)


Tungpiercing kan leda till skador på tänder och mun och i värsta fall till hjärnabscess. Amerikansk expert avråder nu för tungpiercing.

Piercing är ett uråldrigt kroppssmyckningsmode som har blivit mycket populärt. Men det är inte utan risker.
 
När man piercat sig i munnen medför det att de främmande föremålen ger ett långvarigt tryck på tänder och tändernas fästen och tandskador kan lätt uppstå om man råkar bita i föremålen. Man är också mer utsatt i samband med fallskador och yttre våld. Föremålen utgör också större risk för bakterier att frodas.

Sawsan Tabbaa, biträdande professor i ortodonti vid universitetet i Buffalo, har sett att smycken piercade i tungan kan leda till inte bara infektioner och flisade tänder, utan också att ett mellanrum mellan framtänderna bildas. Felställningar och skador som kostar en hel del att korrigera.

Tabbaa har också sett tungpiercing kan leda till allvarliga skador, inte bara för tänderna. Piercingar har också satts i samband med blödningar, infektioner, trauma på tandköttet och i värsta fall hjärnabscess, dvs en infektionsböld i centrala nervsystemet.

– Det bästa sättet att skydda din hälsa, dina tänder och dina pengar är att undvika tungpiercing, säger Tabbaa till tidskriften USA TODAY.

Enligt informationssidan för hälso-och sjukvården i Sverige, Medicallink, finns det också en annan hälsorisk med piercing och det är den alltmer vanligt förekommande nickelallergin. Nickelallergi är den vanligaste kontaktallergin i hela västvärlden.  I Sverige ökar antalet nickelallergiker hela tiden och minst 15 procent av alla kvinnor och mellan två och fem procent av männen är drabbade.