Tummen upp för Timberlake på vita duken
Justin Timberlake, Berlin 29 juli. (Foto: AFP/Patrik Stollarz)


Justin Timberlake (f. 1981) är mest känd för sin musik. Men på senare år har han även gett sig in på skådespelaryrket. I år har vi två filmer att se fram emot med Timberlake i huvudrollen. Den 16:e september har ”Friends with Benefits” (Will Gluck, USA, 2011) svensk biopremiär. Och lite mer än en månad senare, den 28 oktober, har “In Time” (Andrew Niccol, USA, 2011) premiär.

Timberlake slog igenom i det amerikanska underhållningsprogrammet ”The Mickey Mouse Club” (USA, 1989-1994), där även de blivande superstjärnorna Britney Spears och Christina Aguilera började sina karriärer. Timberlake blev plötsligt ett världskänt namn när han blev en av medlemmarna i pojkbandet N’Sync. Han valde dock snart att satsa på en solokarriär, vilket gjorde honom till det kända namn han är idag.

Till skillnad från många andra musikstjärnor som vill göra film, började Timberlake sin filmkarriär i biroller. I ”Aplha Dog” (Nick Cassavetes, USA, 2006) spelar han den sympatiska Frankie Ballenbacher, vilket han faktiskt gjorde riktigt bra, vilket förvånade mig. Efter att ha gjort ett par andra biroller, spelade han huvudrollen i lågbudgetfilmen ”The Open Road” (Michael Meredith, USA, 2009). Nu började det bli klart att Timberlake tog allvarligt på sin filmkarriär och inte bara ville göra filmer som fick honom att se tuff ut och/eller som han tjänade pengar på; budgeten för ”The open Road var totalt tio miljoner dollar, vilket alltså betyder att ingen av skådespelarna kan ha fått särskilt mycket betalt. 

Han fortsatte att övertyga i sin biroll i filmen om Facebook, ”The Social Network” (David Fincher, USA, 2010).I år har vi redan sett honom i komedin ”Bad Teacher” (Jake Kasdan, USA, 2011) i vilken han bland annat spelar mot ex-flickvännen Cameron Diaz. Det är dock de två kommande filmerna som jag främst ser fram emot.

”Friends with Benefits” handlar om kompisarna Dylan (Timberlake) och Jamie (Mila Kunis), som en dag beslutar sig för att ha sex med varandra, men att detta inte ska påverka deras vänskap något, vilket ju så klart är lättare sagt än gjort. Det låter visserligen lite som en stereotyp romantisk komedi, men av trailern att döma kan det faktiskt bli ganska roligt. Och Kunis är ju en av de charmigaste skådespelerskorna som finns. Den andra filmen, ”In Time” utespelar sig i en framtid i vilken genen som får oss att åldras har tagits bort, vilket gör att ingen blir äldre än tjugofem år gammal rent fysiskt. Detta har gjort att tid har blivit en dyrbar valuta; de rika kan leva i över hundra år medan de fattiga mycket väl kan dö innan de fyller trettio. Timberlake spelar en fattig man som en dag ”får” en rik mans tid, vilket resulterar i kalabalik i den korrupta polismakten. För fattiga människor ska ju inte leva länge! Filmen är regisserad av den Nya Zeeländska regissören Andrew Niccol, som även regisserat ”Gattaca” (USA, 1997), som är en science fiction-film och handlar om en framtid i vilken folk bedöms utifrån hur genetiskt ”rena” de är. Niccol har främst hållit sig till science fiction-genren, men 2005 regisserade han den personliga favoriten ”Lord of War”(Frankrike/USA/Tyskland), som handlar om den illegala vapenindustrin. 

Musikartister tycker jag ska hålla sig till att göra musik och inte film. Men det finns alltid ett undantag som bekräftar regeln. Detta undantag är Justin Timberlake. Jag tycker det ska bli riktigt kul att se hur han och Kunis funkar ihop i ”Friends with Benefits”. Och jag ser ärligt talat jättemycket fram emot att få se ”In Time”, även om det kanske beror mer på att Niccol regisserat än att Timberlake har huvudrollen. Men det känns i alla fall inte dumt att Timberlake har huvudrollen. Tvärtemot känns det ganska bra!